JustițieCorupție în Ministerul Transporturilor. Dosarul ARSVOM ia amploare

Corupție în Ministerul Transporturilor. Dosarul ARSVOM ia amploare

Ancheta în cazul achiziționării a patru nave de către Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) scoate la iveală corupția din Ministerul Transporturilor.

Procurorii DNA Constanța au anunțat astăzi că au dispus reținrea pentru 24 de ore a lui Petre Neacșa, directorul Direcției Economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Citește și: Directorul ARSVOM, acuzat că a luat mită 2 milioane de lei. Afacerea navelor de salvare | Dobrogea Live

Neacșa este acuzat de luare de mită.

„În contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) a achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.

Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul ar fi primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective”, spun anchetatorii.

Petre Neacșa va fi dus mâine în fața judecătorilor de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă.

Recent, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că va desființa ARSVOM, iar atribuțiile acesteia vor trece în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). În replică, sindicatul ARSVOM amenință cu proteste și îl acuză pe ministru că vorbește neinformat.

Povestea unei achiziții la un preț dublu

SC Suszi SRL din Constanța, în spatele căreia stă omul de afaceri Petru Ogrinji (cunoscut și în lumea vânătorilor și a pasionaților de motociclete) a câștigat licitația prin care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) achiziționa trei nave de salvare și una de depoluare.

Conform DNA, în acest dosar sunt inculpați Daniel Manole, directorul ARSVOM ți oamenii de afaceri Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL) şi Macovei Ion (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL).

Citește și: Boris Parpală, fost director al Direcției Agricole Constanța, condamnat definitiv | Dobrogea Live

Daniel Manole este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită, iar ceilalți trei oameni de afaceri de comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.   

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). 

Citește și: Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, spun procurorii DNA.

„De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele”, se mai arată în rechizitoriu.

Citește și: Cum a reușit Ioana Băsescu să-și plătească vacanța în Cuba cu banii Oil Terminal. „Nu e vina mea”

Daniel Manole a fost reținut de procurorii DNA care au solicitat și arestarea lui preventivă alături de alți doi inculpați. Tribunalul Constanţa a decis însă ca Daniel Manole, Petru Ogrinji şi Cristian Antohi să fie arestați la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021.

De asemenea, a admis propunerea DNA de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Valeriu Iorga şi Macovei Ion.

sursa foto: FB Cosma Marian

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: