Cum a reușit Ioana Băsescu să-și plătească vacanța în Cuba cu banii Oil Terminal. „Nu e vina mea”

În dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate în prima instanță pentru instigare la luare de mită sau la delapidare a fost condamnat și Silviu Ioan Wagner, fostul director general al SC Oil Terminal SA.

Wagner a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, Elena Udrea la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare a banilor. Sentințele nu sunt definitive.

SC Oili Terminal SA este o societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat, cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea țițeiului, produselor petroliere și petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea import/exportului si tranzitului.

Din motivarea judecătorilor Curții de Apel București reiese că în luna decembrie 2009, Ioana Băsescu Ioana i-a cerut directorului general Oil Terminal, Silviu Ioan Wagner, să achite o factură fiscală, „sugerând că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale care se desfășurase în toamna aceluiași an”.

„Ioana Băsescu mi-a prezentat o factură fiscală emisă de o firmă Redsquad către Oil Terminal şi m-a rugat să o plătesc, spunându-mi că acestea sunt cheltuieli rămase neachitate din urmă, din toamnă … Mai precis aceasta mi-a dat o factură spre a o achita, iar eu i-am spus că pentru aceasta este nevoie de un contract, ea cerându-mi să îi dau datele societăţii şi un proiect de contract. Cu acel prilej eu am spus că trebuie să facem şi puţină publicitate iar ea a răspuns că da, bineînţeles, avem canale mass-media, avem şi o televiziune chiar. Îmi este greu să îmi amintesc cu exactitate ce mi-a spus când mi-a cerut să achit factura, cred că exprimarea a fost că au rămas cheltuieli în urma campaniei electorale”, a declarat Wagner în fața procurorilor DNA, în timpul anchetei penale.

Doar că, același director general și-a schimbat declarațiile în cursul cercetării judecătoreşti în sensul că „nu îşi aminteşte ca în acel moment sau oricând ulterior coinculpata să-i fi sugerat că se dorește plata unor sume restante pentru servicii prestate în legătură cu campania electorală şi că în forul său interior este convins că a încercat să îşi aducă aminte un lucru care nu s-a întâmplat”. Instanța a reținut că este de „neexplicat” poziția inculpatului care și-a schimbat declarația.

Ioana Băsescu, 400.000 de lei de la Oil Terminal

În condițiile în care inculpata era fiica președintelui României în funcție la acel moment și avea o potențială influența asupra menținerii în funcție a directorului general, acesta a acceptat solicitarea”, menționează judecătorii Curții de Apel București.

Inițial, Ioana Băsescu i-a solicitat lui Silviu Ioan Wagner ca plata să se realizeze către S.C. NO LIMIT MANAGEMENT S.R.L., societatea administrată de concubinul său Francesco Giovanni – Mario, însă pentru a „îngreuna identificarea beneficiarului final al sumelor a renunțat la această metodă și a cerut ca plata să se realizeze prin intermediul S.C. REDSQUAD S.R.L., al cărei reprezentant era martorul Lungu Ștefan, așa cum rezultă din corespondența electronică depusă la dosar”, spun judecătorii.

Fără a avea nicio ofertă din partea societății REDSQUAD S.R.L, SC Oil Terminal semnează un contract cu aceasta în valoare de 419.000 de lei pentru servicii de publicitate, contract despre care anchetatorii spun că este unul fictiv. Asta în condițiile în care tot bugetul de publicitate pe anul 2009 a Oil Terminal a fost de 200.000 de lei.

În baza acestui contract, la data de 16.02.2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei către S.C. REDSQUAD FILM S.R.L.

Văzând că nu este prestat nici un serviciu de publicitate (nu s-a difuzat nicăieri vreun spot TV) Wagner a contactat-o telefonic pe Ioan Băsescu şi i-a spus că „în condiţiile în care nu se prestează în mod real servicii de publicitate” nu este de acord să se mai achite şi diferenţa de 300.000 lei.

Faptul că inculpatul Wagner Ioan Silviu a refuzat în cele din urmă plata diferenţei de preţ nu conduce la reţinerea unei concluzii contrare ci doar la cea a atingerii limitelor conduitei ilicite penale pe care inculpatul era dispus să o adopte”, arată judecătorii.

La data de 19.02.2010 (la două zile de la încasarea banilor), REDSQUAD S.R.L a virat suma de 100.000 de lei către S.C. NO LIMIT MANAGEMENT S.R.L., societate administrată de martorul Francesco Giovanni – Mario, concubinul Ioanei Băsescu.

Excursie în Cuba pe banii Oil Terminal

Judecătorii rețin în motivare că „suma obținută prin săvârșirea faptelor descrise anterior a fost folosită de martorul Francesco Giovanni – Mario, la cererea inculpatei Băsescu Ioana, pentru plata  unei excursii în Cuba la data de 23.02.2010, iar diferența a fost retrasă în numerar  la aceeași dată.

Deplasarea în Cuba a fost realizată de inculpata Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario, iar suma retrasă a fost folosită de cei doi pe parcursul excursiei”.

sursa zilei
Ioana Băsescu și Francesco Giovanni Mario foto: Sursa Zilei

Plata excursiei în Cuba din sumele de bani obținute de la Oil Terminal rezultă şi dintr-o înregistrare ambientală a unei discuții purtate de Francesco Giovanni – Mario și Ioana Băsescu în 2015:

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Păi, şi eu ce fac? Ce le zic ăstora? Eu ce le zic lor? Ce mă duc eu să le spun lor mâine? 

BĂSESCU IOANA: Dar cine te cheamă mâine…?   

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Antifrauda!

BĂSESCU IOANA: OK! Le dai contractele, care-i problema? 

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Da… şi or să vină să: „Ce servicii v-a prestat ă…?”

BĂSESCU IOANA: Păi, şi tu nu ştii să citeşti acolo ce proiect de servicii ţi-au prestat?

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Dovadă! Ce dovadă le dau eu lor? Că nu mi-a prestat nimic! Doi la mână: una dintre astea…  

BĂSESCU IOANA: OK! Spune-le că nu ţi-au prestat nimic, care-i problema?(…)

BĂSESCU IOANA: Auzi, tu ai rămas cu 200 de mii de euro, aşa că nu mai comenta atâta!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Care 200 de mii de euro? Care 200 de mii de euro?!

BĂSESCU IOANA: Atâta ţi-au rămas, băiatule!  

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Mie?!

BĂSESCU IOANA: Da, da, da!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Niciodată!

BĂSESCU IOANA: După astea!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Niciodată-n viaţa ta!

BĂSESCU IOANA: Ba da!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Niciodată-n viaţa ta! Toate sumele astea încasate s-au dus către ăştia!

BĂSESCU IOANA: Nu-i adevărat! (…)

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Nu sunt… Trebuiau declaraţi şi plătiţi la stat şi au rămas şi din banii ăia, înţelegi, sau din al… Sunt 55 de mii de lei cu care s-a plătit excursia noastră în Cuba, nu în China!

BĂSESCU IOANA: În Cuba!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Păi, despre ce vorbim?

BĂSESCU IOANA: A noastră, mă scuzi, că-ţi spun!

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Păi, cine a fost? Păi, stai puţin, n-am fost noi? Eu cu tine şi cu ADI! Noi trei! 

BĂSESCU IOANA: Aşa, şi?

FRANCESCO GIOVANNI MARIO: Păi, a cui a fost? A mea? 

BĂSESCU IOANA: Nu e vina mea!”

sursa foto deschidere: eskape.ro

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza