18.4 C
Constanța
miercuri, iunie 16, 2021
AcasăMarea NeagrăBogdan Bola: Pentru plaje curate este nevoie de mai mulți oameni și...

Bogdan Bola: Pentru plaje curate este nevoie de mai mulți oameni și mai multe utilaje la ABADL

Deputatul constănțean Bogdan Bola (PNL), fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, susține inițiativa ABADL de a-și mări numărul de oameni și utilaje, necesare în urma proiectului de lărgire a plajelor, inclusiv printr-o solicitare către Ministerul Mediului.

Prin acest proiect, până la începutul lunii mai, plaja din Mamaia se va îmbogăți cu 70 de noi hectare de plajă. Totodată, trebuie menționat că la finalul proiectului pe fonduri europene, litoralul se va mări cu peste 230 de hectare de plajă.

Pentru toate acestea, cât și pentru sectoarele deja existente, foștii mei colegi din Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, parte a ABADL trebuie să realizeze lucrări complexe de întreținere și curățenie pe litoral, care să asigure valorificarea la maxim a potențialului turistic al plajelor Mării Negre. Însă oricât de mult ar încerca, acei oameni care își încep munca după căderea serii nu vor putea face față acestei uriașe provocări.

Din păcate, cu toate că discutăm despre un sector strategic al economiei locale și naționale, lipsa utilajelor și a oamenilor calificați îi împiedică pe cei de la S.G.A. Constanța să își îndeplinească sarcinile așa cum se dorește de la ei, fără a purta vreo vină măcar. Volumul foarte mare de lucrări și complexitatea acestora (în plin sezon estival), amploarea răspândirii fenomenului algal, toate acestea depășesc cu mult capacitatea de intervenție a ABADL – S.G.A. Constanța”, arată Bogdan Bola.

Rezultatul, potrivit deputatului constănțean, este un număr foarte mare de plângeri și sesizări referitoare la disconfortul generat de prezența pe mal și în apa de mică adâncime a unor cantități însemnate de alge intrate în descompunere, prezența gunoaielor de tot felul de pe nisip. Prezența acestora este un factor negativ pentru igiena plajelor și pentru desfășurarea normală a activităților turistice în zona plajelor.

Obiectivul major al instituției, în calitatea ei de administrator al zonei costiere și de partener în cadrul unor contracte de închiriere plaje, este ca în fiecare zi turistică linia țărmului și și apa Mării Negre din zona de îmbăiere să fie curată, astfel încât să nu constituie un impediment pentru un turism de calitate. Acest aspect poate fi îndeplinit numai cu un corp de utilaje și instalații bine dimensionat, cu deservenți calificați și dispuși să lucreze în situații deosebite, astfel încât intervenția în fiecare noapte să conducă la curățarea tuturor zonelor expuse la invazia algelor și a diferitelor deșeuri”, consideră Bogdan Bola.

Bola, Solicitare către Ministrului Mediului

Ajutorul ar putea veni de la Ministerul Mediului, care poate dispune de urgență suplimentarea efectivelor ABADL, cerute în ultimul an de instituție. În acest sens, Bogdan Bola a intervenit la Ministerul Mediului cu o solicitare, prin care îi mai cere ministrului să analizeze posibilitatea ca utilajele specifice lucrului pe plajă să fie achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență:

Din aceste considerente am solicitat ministrului Mediului, având în vedere importanța pe care ABADL o reprezintă în valorificarea potențialului turistic a litoralului românesc și păstrarea calităților naturale și a integrității plajei, să analizeze și să dispună de urgență o eventuală suplimentare a efectivelor ABADL cu oamenii și utilajele pe care le-am solicitat de-a lungul ultimului an. L-am rugat totodată să analizeze posibilitatea ca utilajele specifice lucrului pe plajă, în special îndepărtării algelor de la mal, să fie achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Singura modalitate prin care Statul Român va putea susține eficient pe operatorii din turismul de pe litoral, dar să sporească și confortul turiștilor și localnicilor, este să asigurăm celor de la ABADL efectivele de oameni și utilaje necesare. Doar așa vor putea face față valului constant de alge și gunoaie de pe malul Mării Negre. Am avut onoarea să îi cunosc personal pe acești oameni și dacă ministrul le va da o mână de ajutor, una firească pentru a își face treaba, nu vor dezamăgi nici pe viitor…”, încheie deputatul PNL, Bogdan Bola.

Sursă foto: ABADL

Cele mai populare

Recent Comments