10.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 27, 2021
AcasăJustițieBoris Parpală, fost director al Direcției Agricole Constanța, condamnat definitiv

Boris Parpală, fost director al Direcției Agricole Constanța, condamnat definitiv

Boris Parpală, fost şef al Direcţiei Agricole Constanţa, a fost judecat pentru fapte de corupţie, după ce a câştigat 2,27 milioane de lei din contracte încheiate cu primării din județul Constanța pentru elaborarea de presupuse strategii de dezvoltare.

Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Parpală la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale și pentru săvârșirea infracţiunii de transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală

În prima instanță, Tribunalul l-a condamnat pe inculpat la 5,3 ani de închisoare cu executare.

Procurorii spun că societatea lui Boris Parpală a încasat din servicii de consultanţă 2.279.672,87 de lei, „dar inculpatul a înregistrat în contabilitatea societăţii operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată“. Mai mult, pentru a ascunde originea ilicită a banilor, a investit o parte din ei într-o livadă din comuna Mihai Viteazu.

DNA susţine că fostul director a determinat 32 de primari din judeţul Constanţa, în perioada 2012-2014 (când el era directorul Direcţiei Agricole) să încheie cu SC Fatum Consulting, firma pe care Parpală o înfiinţase în 2010, contracte pentru realizarea unor strategii de dezvoltare locală şi pentru consultanţă privind realizarea unor proiecte în vederea obţinerii finanţării europene (înfiinţarea unor centre de informare turistică).

Preţul unei strategii de dezvoltare locală a diferit de la o primărie la alta, variind între 15.000 de lei şi 61.500 de lei, bani pe care primăriile îi primeau de la Consiliul Județean. Strategiile au fost finalizate, în unele cazuri, în două zile, fără ca nimeni din firma lui Parpală să meargă în comună pentru a face vreo documentare.

Printre primăriile care au avut contracte cu firma lui Boris Parpală se numără: Cogealac, Vulturu, Pecineaga, Albești, Aliman, Topraisar, Mihai Viteazu, Ovidiu, Băneasa, Medgidia, Independenţa.

sursa foto: Replica de Constanța

Cele mai populare

Recent Comments