Primării DobrogeneChițac cere constănțenilor 175 mil. euro să construiască două parcuri. Are nevoie...

Chițac cere constănțenilor 175 mil. euro să construiască două parcuri. Are nevoie de 52 de ani să strângă banii din noua taxă

Primarul Constanței, Vergil Chițac a transmis constănțenilor un mesaj prin care arată că intenționează să construiască două noi parcuri la periferia orașului, iar costul amenajării celor 70 de ha ar fi estimat la 250 euro mp.

Altfel spus, pentru construirea celor două parcuri, unul de 50 ha, iar celălalt de 20 ha, Primăria ar avea nevoie de 175 milioane euro (866.250.000 lei).

Costurile amețitoare înaintate de primar ar justifica impunerea noului proiect de hotărâre prin care Primăria instituie o nouă taxă de 50 de lei pe care fiecare constănțean va trebui să o achite anual pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi.

Administrația locală estimează că noua taxă va aduce bugetului municipal 16.714.000 lei anual, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de 52 de ani pentru a strange suma necesară amenajării celor două parcuri de 70 ha.

„În acest moment, avem în vedere crearea de noi spații verzi în tot orașul, plus două mari parcuri ce vor fi construite în zona DN 3C – Tomis Plus (cu o suprafață de 50 de hectare) și în zona Bd. Tomis spre Ovidiu, pe malul lacului, cu o suprafață de 20 de hectare. (…) Proiectarea, exproprierea, amenajarea și dotarea parcurilor costă. Și vă asigur că nu sunt deloc bani puțini. Estimăm valoarea investițiilor la aproximativ 250 euro/mp, aceasta înglobând  echipamentele, dotările, parcările aferente și așa mai departe. (…) De aceea, îmi permit să vă întreb: oare chiar este prea mult să contribuim fiecare dintre noi cu câte 50 de lei pe an pentru a ne însănătoși orașul?”, se arată în mesajul primarului postată pe Facebook.

Posibilă concesionare a serviciilor de îngrijire a spațiilor verzi

Chițac spune că pentru întreținerea spațiilor verzi nou create va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar consistent și nu exclude concesionarea acestor servicii către firme private.

„De asemenea, vor exista costurile de exploatare și de întreținere, dar acestea urmează a fi estimate după finalizarea studiilor de fezabilitate. În toate cazurile, acestea pot fi acoperite, dacă va fi cazul, inclusiv prin concesionarea serviciilor de operare a parcurilor”, scrie primarul.

Textul proiectului care prevede instituirea taxei de 50 de lei este în în consultare publică și va fi supus votului consilierilor locali în următoarele ședințe de ordinare.

Sursa foto: Vergil Chițac/Facebook

Citește și: Primăria Constanța insistă în ilegalitate și face plăți către fosta Pomacost fără un contract valabil

Urmărește-ne pe:

Doneaza