15 C
Constanța
joi, martie 4, 2021
Acasă Cultură Celebrii comici danezi Pat și Patachon, la Constanța, în noaptea de anul...

Celebrii comici danezi Pat și Patachon, la Constanța, în noaptea de anul nou 1932

În perioada dintre cele două războaie mondiale, în orașul Constanța nu erau multe restaurante unde puteai petrece noaptea de revelion. Orașul se dezvolta după ocupația inamică din Primul Război Mondial, când, cea mai mare parte a populației se refugiase în Ialomița și Moldova.

Din paginile de publicitate ale ziarelor locale aflăm că prima reclamă a unui restaurant care organiza noaptea de revelion la malul mării a fost la cumpăna dintre anii 1930 și 1931. Este vorba despre restaurantul „Luther”, situat în Piața Independenței, nr. 7 (azi Piața Ovidiu).

Astfel, ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, publica, în ediția din 18 decembrie 1930, prima și singura reclamă, dintre multe altele, în care constănțenii erau informați că pot petrece revelionul alături de întreaga familie la Restaurantul „Luther, cel mai mare și elegant local familiar din Constanța”.

Tot din această reclamă aflăm că Restaurantul „Luther” organiza pentru al doilea an la rând  revelionul:

Marele eveniment al Constanței pe anul 1930 a fost succesul realizat de Berăria și Restaurantul „Luther” cu ocazia Revelionului. Acest revelion a rămas o amintire plăcută participanților, cât și felul cum direcțiunea a știut să administreze, realizând în permanență și până la sfârșit o atmosferă plăcută și veselă. Deci, luând în considerație succesul avut, anunțăm cu plăcere că Revelionul anului 1931 va avea un formidabil succes. Va fi frumos, plăcut și amuzant”.

Pentru petrecerea dintre anii 1930 și 1931, Restaurantul „Luther” anunța o reducere de 10% pentru ofițeri, dar și surprize care urmau să vină tocmai de la Berlin.

Citește și: Operațiunea „Agabekov” de la Constanța a serviciilor secrete sovietice

Celebrii comici danezi Pat și Patachon, la Restaurantul „Luther” la cumpăna dintre anii 1931 și 1932

Al treilea revelion organizat de Restaurantul „Luther” a fost unul mai bogat în informații și evenimente, după cum aflăm din reclama publicată în ziarul „Dacia”, ediția din 23 decembrie 1931. Organizatorii anunțau că două formații muzicale îi vor încânta pe clienți: „Muzica Militară” și trupa de jazz „Pasărea Albă” din Tmișoara.

Totodată, pe lângă alte forme de distracție, tombolă, confeti, cotilion (dans cu figuri și scene de mimică), la ora 23:30 urmau să apară pe scenă celebrii comici danezi, Pat și Patachon.

Pat și Patachon, Carl Schenström, 1881-1942 și Harald Madsen, 1890-1949, afost un cuplu danez de actori de cinema din perioada filmului mut. Repertoriul lor, datorat fizicului contrastant și temperamental, cu numeroase gaguri și efecte comice insolite, a dat naștere expresiei proverbiale ca „Pat și Patachon”, care descrie în glumă juxtapunerea cu aspect neîndemânatic a două personae cu aspect fizic diferit.

Citește și: Un duel la Murfatlar. Probabil ultimul din Dobrogea

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Cristina Rizea, de la tribuna Parlamentului: PSD a condus Constanța 20 de ani. Ni se spunea „Republica Mazăre”

Deputatul USR PLUS, Cristina Rizea, a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică referitoare la amendamentele depuse la Legea bugetului de către Partidul...

Ornamentele distruse ale Acvariului, realizate de Gheorghe Firică, vor fi restaurate de studenții de la Arte Plastice

O parte dintre ornamentele cu pești de pe fațada clădirii Acvariului din Constanța, realizate de pictorul Gheorghe Firică, vor fi restaurate după ce acestea...

Cristina Rizea, deputat USR PLUS: În sfârșit România are un buget în care prioritare sunt investițiile, nu pomenile electorale

Marți seară, în Parlamentul României a fost votată Legea bugetului pe anul 2021, după două zile pline de dezbateri în plen. „Pentru prima oară...

Remus Negoi: Am cerut instituțiilor de Mediu să ia măsuri pentru oprirea defrișării pădurii Comorova

Senatorul constănțean Remus Negoi a solicitat autorităților locale, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa şi Gărzii Naţionale de Mediu să ia măsuri pentru oprirea defrișării...

Recent Comments