Un duel la Murfatlar. Probabil ultimul din Dobrogea

Pe 12 ianuarie 1932 la Murfatlar a avut loc un duel, oficial, cel mai probabil printre ultimele sau ultimul de acest fel din Dobrogea. Duelul nu s-a soldat cu morți sau răniți.

Pentru ca duelul să fie perfect legal, cel care se simțea cu onoarea lezată trebuia să deschidă așa numita „afacere de onoare”, din care duelul era abia ultima parte, dacă situația nu putea fi aplanată altfel, cel mai adesea prin prezentarea de scuze publice.

Mihai Chiper, autorul volumului „Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români”, precizează că, potrivit codurilor de duel, din momentul ofensei și până la ieșirea pe teren trebuiau îndepliniți câțiva pași obligatorii. Ofensatul își constituia martori cu o bună reputație în societate, care mergeau cu mandatul la ofensator. Acesta putea să își constituie martori la rândul său, sau putea respinge „afacerea de onoare”, dar, acest lucru îi atrăgea după sine excluderea din rândul oamenilor de onoare.

Ofensele sunt clasificate în trei categorii: simple, grave (cu insulte și calomnii) și ofense cu lovire sau rănire. (…) Provocarea este un ritual menit să detensioneze psihologic conflictul de onoare și să deschidă posibilitatea unei împăcări. (…) Ne aflăm aici în fața unui ritual sacrosant al elitelor din perioada modernă. Dueliștii nu luptă pentru a învinge, pentru a-i provoca adversarului cât mai multe răni cu spada, sau, în cazul duelului cu pistolul, pentru a nimeri lovitura fatală. La final, procesul verbal al luptei consemnează anost doar că onoarea a fost satisfăcută. Este un concept greu de înțeles în timpurile noastre. Forma modernă a duelului a fost readusă la viață de militarii italieni, în secolul al XVI-lea ”, arată Mihai Chiper în lucrarea amintită.

Citește și: Prima icoană a Sfântului Gheorghe din Dobrogea antică

Totul a început în restaurantul „Luther” din Constanța

Revenind la dobrogenii noștri, ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, arată, în ediția din 15 ianuarie 1932, că totul a început în restaurantul „Luther” din Constanța, unde un sublocotenent din Regimentul 34 Infanterie, O. Pița, simțindu-se ofensat de un client civil, M. Angelescu, l-a provocat pe acesta la duel, provocarea fiind acceptată. Pădurea de la Murfatlar a fost aleasă pentru desfășurarea luptei pentru recâștigarea onoarei.

Luni s-a vidat o afacere de onoare care pasiona cercurile militare și civile din localitate. Dl. Sub-lt. O. Pița, din reg. 34 inf., simțindu-se lezat de un grup de civili, în timpul unei petreceri în localul „Luther”, și-a constitui martori pe domnii căpitani Popa și Dobrescu din reg. 34 inf., provocând la duel pe dl. M. Angelescu. Domnia sa, la rândul său și-a constituit martori pe domnii Dan Alecu și ing. Gheorghiu.”

În ziua cu pricina, deși fiecare a tras cu pistolul de câte două ori, niciunul nu a fost rănit. În aceste condiții conflictul a fost declarat închis, chiar dacă articolul arată că „adversarii nu s-au împăcat”. Duelul a fost condus de lt.col. Cârjan de la Regimentul 34 Infanterie, însoțit de doctori și de martorii celor doi temerari.

Orice încercare de-a aplana conflictul pe cale pașnică nefiind posibilă, martorii au fixat data ieșirii pe teren pentru luni, 12 ianuarie 1932, orele 3 d.a. în pădurea Murfatlar. (…) Adversarii au schimbat câte un foc de pistol și nefiind nimeni rănit, conform condițiunilor de luptă au schimbat din nou câte un foc, după care conflictul s-a declarat închis. Nu a fost niciun rănit. Adversarii nu s-au împăcat”.

Sursă foto: https://www.proantic.com/

Urmărește-ne pe:

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Doneaza