6.1 C
Constanța
sâmbătă, februarie 27, 2021
Acasă Marea Neagră Cum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Cum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Pasarela din fața Cazinoului din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim din Europa, se află în centrul unui proces de salvare inițiat de deputatul Bogdan Bola.

Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou” se află în prezent în administrarea societății Litoral SA –aflată în insolvență -, în baza Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2170/03.05.1990.

Pentru conservarea și restaurarea monumentului a fost propusă soluția transferului acestuia către Ministerul Culturii, în ședința din 11.08.2020, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Fondurilor Europene, ANAR, ABADL, cu scopul de „a se putea identifica astfel sursele necesare finanțării unui proiect privind reabilitarea și mutarea monumentului în mare pe un viitor amplasament, având în vedere că există linii de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru reabilitarea de monumente”, potrivit parlamentarului Bogdan Bola.

În acest context deputații din grupul parlamentar al PNL Constanța, au lansat mai multe întrebări publice către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, referitor la salvarea Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou”:

  1. s-au făcut demersuri de catre instituția pe care o conduceți pentru transferul monumentului de la Litoral SA – în insolvență?
  • au fost identificate axele de finanțare pentru acest proiect? S-a solicitat oficial sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și dacă da, s-au făcut demersuri pentru obținerea fondurilor necesare?
  • s-au demarat procedurile de elaborare ale fișei de proiect? Dacă da, a fost aceasta depusă autorității de management, în vederea aprobării spre finantare?
  • s-a demarat procedura internă de obținere a terenului de la ABADL, pentru viitorul amplasament al monumentului?

„Nu ne putem permite să ne batem joc și de acest monument. Constanța are nevoie de cultură, Dobrogea are nevoie să-i fie recunoscută istoria ei milenară. Nu putem să ne abandonăm monumentele doar pentru că ne este dificil să gândim creativ și să le punem în valoare așa cum ar merita…”, a transmis Bogdan Bola.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

„Trenul bordel” Constanța – Techirghiol – Eforie Sud

Vara anului 1930 avea să aducă în atenția autorităților din stațiunile de pe litoral o situație mai puțin întâlnită: în trenurile care circulau pe...

Teatrul de Stat Constanța intră în realitatea virtuală. Primul spectacol, duminică

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea...

Cristina Rizea, despre finanțarea schitului Prodromu: „Cu un milion de euro se poate construi o creșă”

Parlamentarii au dezbătut zilele acestea proiectul inițiat anul trecut de PSD pentru finanțarea schitului Prodromu din muntele Athos. România dă bani de la bugetul...

Primărie vs. Academie. Amiralul Chițac a picat examenul parcărilor

Ordinul se execută, nu se discută. Cam așa a crezut amiralul (ales primar) că va reuși să implementeze un nou Regulament al parcărilor în...

Recent Comments