-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăMarea NeagrăCum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Cum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Pasarela din fața Cazinoului din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim din Europa, se află în centrul unui proces de salvare inițiat de deputatul Bogdan Bola.

Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou” se află în prezent în administrarea societății Litoral SA –aflată în insolvență -, în baza Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2170/03.05.1990.

Pentru conservarea și restaurarea monumentului a fost propusă soluția transferului acestuia către Ministerul Culturii, în ședința din 11.08.2020, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Fondurilor Europene, ANAR, ABADL, cu scopul de „a se putea identifica astfel sursele necesare finanțării unui proiect privind reabilitarea și mutarea monumentului în mare pe un viitor amplasament, având în vedere că există linii de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru reabilitarea de monumente”, potrivit parlamentarului Bogdan Bola.

În acest context deputații din grupul parlamentar al PNL Constanța, au lansat mai multe întrebări publice către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, referitor la salvarea Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou”:

  1. s-au făcut demersuri de catre instituția pe care o conduceți pentru transferul monumentului de la Litoral SA – în insolvență?
  • au fost identificate axele de finanțare pentru acest proiect? S-a solicitat oficial sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și dacă da, s-au făcut demersuri pentru obținerea fondurilor necesare?
  • s-au demarat procedurile de elaborare ale fișei de proiect? Dacă da, a fost aceasta depusă autorității de management, în vederea aprobării spre finantare?
  • s-a demarat procedura internă de obținere a terenului de la ABADL, pentru viitorul amplasament al monumentului?

„Nu ne putem permite să ne batem joc și de acest monument. Constanța are nevoie de cultură, Dobrogea are nevoie să-i fie recunoscută istoria ei milenară. Nu putem să ne abandonăm monumentele doar pentru că ne este dificil să gândim creativ și să le punem în valoare așa cum ar merita…”, a transmis Bogdan Bola.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments