17.1 C
Constanța
miercuri, mai 12, 2021
Acasă Marea Neagră Cum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Cum poate fi salvată pasarela din Mamaia, monument istoric

Pasarela din fața Cazinoului din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim din Europa, se află în centrul unui proces de salvare inițiat de deputatul Bogdan Bola.

Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou” se află în prezent în administrarea societății Litoral SA –aflată în insolvență -, în baza Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2170/03.05.1990.

Pentru conservarea și restaurarea monumentului a fost propusă soluția transferului acestuia către Ministerul Culturii, în ședința din 11.08.2020, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Fondurilor Europene, ANAR, ABADL, cu scopul de „a se putea identifica astfel sursele necesare finanțării unui proiect privind reabilitarea și mutarea monumentului în mare pe un viitor amplasament, având în vedere că există linii de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru reabilitarea de monumente”, potrivit parlamentarului Bogdan Bola.

În acest context deputații din grupul parlamentar al PNL Constanța, au lansat mai multe întrebări publice către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, referitor la salvarea Monumentul „Debarcader Mamaia Cazinou”:

  1. s-au făcut demersuri de catre instituția pe care o conduceți pentru transferul monumentului de la Litoral SA – în insolvență?
  • au fost identificate axele de finanțare pentru acest proiect? S-a solicitat oficial sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și dacă da, s-au făcut demersuri pentru obținerea fondurilor necesare?
  • s-au demarat procedurile de elaborare ale fișei de proiect? Dacă da, a fost aceasta depusă autorității de management, în vederea aprobării spre finantare?
  • s-a demarat procedura internă de obținere a terenului de la ABADL, pentru viitorul amplasament al monumentului?

„Nu ne putem permite să ne batem joc și de acest monument. Constanța are nevoie de cultură, Dobrogea are nevoie să-i fie recunoscută istoria ei milenară. Nu putem să ne abandonăm monumentele doar pentru că ne este dificil să gândim creativ și să le punem în valoare așa cum ar merita…”, a transmis Bogdan Bola.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

USR PLUS Constanța consideră că primarul municipiului, Vergil Chițac, pune mai presus de parteneriatul PNL-USR PLUS (care asigură majoritatea în Consiliul Local) sprijinul pentru...

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era...

Joi, localitatea Corbu va rămâne fără apă. Vor fi afectate și localitățile Năvodari și Lumina

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, joi - 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în vederea executării lucrărilor de înlocuire...

Recent Comments