10.4 C
Constanța
duminică, octombrie 17, 2021
AcasăMarea NeagrăPiețele locale de pește, soluția supraviețuirii pescarilor din Deltă și Marea Neagră

Piețele locale de pește, soluția supraviețuirii pescarilor din Deltă și Marea Neagră

Deputatul PNL Bogdan Bola vede în crearea unor piețe locale de pește, unde pescarul să vândă o parte din peștele prins în aceeași zi direct din barcă, un deziderat al comunităților locale cu tradiție în pescuit, atât din Deltă și la Marea Neagră cât și de pe Dunăre.

„O astfel de reglementare nu ar face decât să aducă în legalitate o activitate care există în mod firesc acum, dar și în trecut”, spune deputatul.

Vânzând peștele la prețul pieții (de cel puțin trei ori mai mare decât prețul primit de la cherhanale -puncte de primă vânzare), pescarul își va putea satisface mult mai bine nevoile materiale fără a fi nevoit să prindă cantități mari de pește, reducând astfel presiunea asupra resursei piscicole, explică Bogdan Bola.

Un mare avantaj al piețelor locale ar consta în faptul că peștele proaspăt, pescuit în aceeași zi, ajunge pe masa pensiunilor din Deltă.

„În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu pescari obișnuiți din Dobrogea, care au dorit să le rămână identitatea ascunsă pentru a nu suferi anumite represalii pentru sinceritatea lor, tabloul sărăcirii pescarilor tradiționali stă în felul următor:

 • În prezent, OUG 23/2008 privind pescuitul nu permite pescarului comercial să oprească pentru nevoile propriei sale familii decât o cantitate de 3 kg de pește pe zi.
 • Același pescar comercial este obligat să vândă toată cantitatea de pește prinsă cherhanalelor din zona sa (puncte de primă vânzare), la prețul impus de acestea, aproape de fiecare dată acesta fiind derizoriu.
 • În același timp, fenomenul de evaziune fiscală și vânzarea peștelui la negru către pensiuni și restaurante este o realitate pe care nu o poate contesta nimeni, Curtea de Conturi estimând că asta se întâmplă cu peste 70% din peștele prins.
 • Practic, în acest moment, pentru a cumpăra pește cu acte în regulă și pentru a răspunde cerințelor turiștilor, pensiunile trebuie să o facă fie de la cherhanalele mai sus menționate, din acvacultură (crescătorii), fie de la supermarketuri”.

„În concluzie: prețul de achiziție de la cherhanale (punctele de primă vânzare) nu permite pescarului un trai decent decât dacă pescuiește cantități extrem de însemnate. Strategia noastră este să transformăm caracterul cantitativ din activitatea piscicolă deltaică, într-unul calitativ, dând plus valoare acestui produs”, explică Bola.

În viziunea deputatului liberal, piața locală de pește trebuie să fie locul unde:

 • se poate vinde o cantitate limitată de pește pe zi, câteva zeci de kg
 • doar în localitatea de reședință și numai în locuri amenajate de primărie (gen pontoane)
 • vânzarea să poată fi făcută din barcă și numai a peștelui prins în acea zi, capturat prin metode exclusiv tradiționale.
 • cantitățile de pește vor fi fiscalizate, activitatea din aceste piețe pescărești fiind organizată de către primării, funcționând ca o piață comunală, cu respectarea normelor sanitar – veterinare.
 • pescarii comerciali nu vor avea dreptul sa stocheze peștele în camere frigorifice, el trebuie vândut în acceași zi și doar în localitatea de reședință.
 • transportul peștelui va fi permis numai în cantități stabilite pentru ziua respectivă, între zonele de pescuit repartizate și punctul de vânzare în piața locală de pește a UAT-ului de rezidență.
 • traseul peștelui din momentul în care este scos din apă și până în farfuria consumatorului se va scurta considerabil.

„Astfel, noi dorim să dăm dreptul pescarilor să vândă legal pește la prețul pieței într-o cantitate zilnică exactă. Acest fapt îi va responsabiliza pe mulți pescari, vom scoate „la lumină”, din zona evaziunii, cantități importante de pește și va crea o concurență reală între cerere și ofertă iar actualele puncte de colectare/primă vânzare vor trebui să acorde un preț corect pentru capturile pescarilor.

O astfel de prevedere în viitoarea lege va sta practic la baza înființării piețelor tradiționale pescărești (lacustre) din Delta Dunării, dar și a unor viitoare puncte de desfacere/vânzare la Marea Neagră și pe Dunăre, în localitățile cu specific. Aceste piețe vor deveni cu siguranță un punct de atracție turistică în timpul sezonului, așa cum se întâmplă, de ex., în Grecia).

Practic, astăzi, resursa piscicolă, în special în Delta Dunării, este exploatată în special în interesul câtorva antrepenori (cherhanagii), legea obligând pescarii să predea peștele la puncte de colectare, la prețul stabilit de antrepenorii respectivi, în conformitate cu interesele lor financiare.

Noi ne dorim să spargem acest monopol și să lăsăm piața liberă să funcționeze ca atare, să lăsăm pescarul cinstit și muncitor să își poată stabili propriul preț pentru munca sa, pentru a se putea bucura apoi de toată truda sa. Așteptăm păreri, idei noi și critici bine argumentate, pentru a putea face ceva cu adevărat bun pentru acest sector!”, conchide Bogdan Bola, deputat PNL.

sursa foto: Pescăria lui Matei

Citește și:

Dobrogea deșertificată. Bogdan Bola: „Trebuie făcut ceva urgent”

Sturionii sălbatici din România, braconați fără milă. Bogdan Bola: „Pedepsele sunt foarte mici”

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Cele mai populare

Recent Comments