PoliticăDobrogea deșertificată. Bogdan Bola: „Trebuie făcut ceva urgent”

Dobrogea deșertificată. Bogdan Bola: „Trebuie făcut ceva urgent”

Autoritățile nu au în acest moment o situație clară privind zonele care s-ar putea împăduri în județul Constanța. Tot ceea ce se știe este faptul că acest județ stă foarte rău la capitolul păduri.

Recenta vizită la Constanța a ministrului Mediului Tánczos Barna a readus în discuție problema lipsei de terenuri împădurite din această zonă.

„La insistențele mele (trei solicitări scrise în ultimele patru luni) Ministerul Mediului va solicita o inventariere a tuturor terenurilor degradate și va începe o campanie de împădurire în județul Constanța”, spune Bogdan Bola, deputat PNL.

Parlamentarul arată că dezinteresul față de chestiunile de mediu „(lăsând la o parte declarațiile sforăitoare) ale autorităților locale și județene, nu există la acest moment o situație a terenurilor degradate și neproductive”.

Aceste terenuri ar putea să fie valorificate prin împădurire, prin includerea terenurilor în perimetre de ameliorare, existând programe ale ROMSILVA în acest sens. „Pur și simplu nu a existat voință în acest sens…”, spune Bola.

Citește și: Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Deputatul a făcut deja trei adrese către Ministerul Mediului prin care solicită urgent identificarea, delimitarea și constituirea perimetrelor de ameliorare.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, ȋn 2014, în România erau 495 de mii de hectare de terenuri degradate și neproductive care ar putea să fie valorificate prin împădurire, prin includerea acestora în perimetre de ameliorare.

Este clar că până la nivelul anului 2021 nu a mai fost întreprins un asemenea demers, deoarece când am solicitat să mi se pună la dispoziție date privind campaniile de împăduriri în jud. Constanța în ultimii 10 ani, răspunsul a fost unul destul de grav: Ministerul Mediului, prin Direcția Silvică Constanța, în perioada 2003 – 2007, a plantat 3.611 ha, constituite în perimetre de ameliorare. Nimic de atunci…”, explică Bogdan Bola.

Citește și: Un prim pas pentru salvarea Pasarelei istorice din Mamaia

Parlamentarul face un apel către atutoritățile locale și centrale pentru oprirea „fenomenul de deșertificare a Dobrogei.”

„Voi continua să colaborez cu prefectul județului și cu reprezentanții locali ai Ministerului Mediului pentru a demara acest proces cât mai curând posibil! Este o realitate pentru noi toți că schimbările climatice, la care adăugăm exploatarea excesivă și necorespunzătoare a terenurilor fertile, cultivarea excesivă și suprapășunatul, combinat cu despăduririle masive și diminuarea resurselor de apă pun în pericol viitorul agriculturii și rezervațiilor din Dobrogea…deci trebuie făcut ceva urgent!”

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: