Bijuteria arhitectonică ’’Vila Dalas’’ din Constanța, scoasă la vânzare pentru 2,5 mil. euro

Sursa foto deschidere: Arh. Radu Cornescu

O clădire deosebit de frumoasă, construită în urmă cu o sută de ani pe actualul bulevard Ferdinand, a fost scoasă la vânzare pe un site de specialitate cu suma de 2,1 milioane euro fără TVA (2.499.000 euro).

Putem considera că vânzarea ’’Vilei Dalas’’ – cum este cunoscută clădirea, este o veste bună, întrucât în urmă cu patru ani Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru demolarea casei, la cererea proprietarilor – familia Done.

În cele din urmă, datorită oprobiului mediatizat al constănțenilor, proprietarii au renunțat la intenția de a demola clădirea pentru a face loc alteia noi.

Captură Imobiliare

Deși proprietarii susțin în textul de promovare a clădirii că vila a fost realizată după planurile lui Anghel Saligny, arhitectul constănțean Radu Cornescu exclude ferm această variantă.

’’Categoric, Casa Dalas nu a fost proiectată de Saligny, el nu a făcut astfel de clădiri. Eu cred că a fost desenată de Victor Ștefănescu, care a proiectat mai multe clădiri în Constanța în stilul ei. Vila are placaj de piatră la parter, iar partea superioară prezintă un stil eclectic, o combinație de arhitectură neoromânească cu Art Nouveau și modernism Art Deco’’, a declarat pentru ’Dobrogea Live’’ Radu Cornescu.

Victor Ștefănescu (1877 – 1950) a proiectat, printre altele, Moscheea Carol I, Cazinoul din Mamaia, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța sau Bursa Nouă din portul Constanța.

Sursa foto: Arh. Radu Cornesc

Anunțului de pe site-ul imobiliar arată că vila de pe Ferdinand are două etaje cu amprentă la sol de 167 mp și se vinde împreună cu un teren de 1.033 mp.

Potrivit Info Sud Est, clădirea a găzduit Consulatul Estoniei între 1936 şi 1940, Consulatul Jamahiriei Libiene între 1977 şi 1989, apoi sediul al Alianţei Franceze.

În 2006, vila a fost retrocedată Mariei Constanţa Panaitide şi Feliciei Stoenescu, care au vândut actualilor proprietari.

În urmă cu patru ani, o petiție lansată împotriva demolării clădirii a fost semnată de mii de constănțeni, acțiune care a contribuit la oprirea distrugerii ’’Vilei Dalas’’.

Sursa foto deschidere: Arh. Radu Cornescu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza