BusinessBienala de Arhitectură Dobrogeană, sponsorizată de unii dintre cei mai agresivi dezvoltatori...

Bienala de Arhitectură Dobrogeană, sponsorizată de unii dintre cei mai agresivi dezvoltatori din Constanța

Cel mai important eveniment pentru arhitecții din Dobrogea – ’’Bienala de Arhitectură Dobrogeană’’, care se desfășoară în perioada 10 – 17 noiembrie la Constanța, este sponsorizat de două companii ai căror asociați și acționari au contribuit masiv la degradarea urbanistică a orașului de la malul mării.

Evenimentul organizat de Ordinul Arhitectilor (OAR) filiala Dobrogea este susținut financiar de Celco și Black Sea Suppliers, deținute de puternici oameni de afaceri care prin construcțiile ridicate în Constanța au sfidat toate noțiunile și reglementările urbanistice în vigoare, prin intermediul tagmei pe care azi o finanțează și cu complicitatea administrației locale.

Firmele Celco și Black Sea Suppliers nu activează în zona imobiliară, însă acționarii și asociații lor dețin numeroase companii care dezvoltă proiecte masive, multe dintre ele ridicate cu încălcarea reglementărilor urbanistice și a legii.

Black Sea Suppliers

Black Sea Suppliers este deținută de grecii Skantzikas Ioannis și Gioxas Antonios, personaje din anturajul lui Radu Mazăre, relație în urma căreia au beneficiat inclusiv de terenuri aflate pe lista celebrului dosar al retorcedărilor, pentru care fostul primar se află în detenție.

Cea mai cunoscută clădire deținută afaceriștii greci prin firma Oro Invest este ’’mastodontul’’ din beton din Piața Ovidiu, aflat în stadiu de șantier de peste 20 de ani (foto deschidere). 

De asemenea, Skantzikas și Gioxas au ridicat ilegal clădirea de lângă esplanada Constanței, bloc pe care l-au vândut recent la stadiu de roșu.

Tot recent, pe un teren din dosarul retrocedărilor, intrat în proprietatea Nitalexil, altă firmă controlată inițial de greci, a răsărit un bloc în giratoriul de la intrarea în Mamaia, pe un spațiu care servea drept scuar pentru capul de linie al autobuzului 40.

Europroiect SRL, altă societate deținută de cei doi greci a demarat anul acesta construcția a trei blocuri în zona Campus, chiar pe buza lacului Siutghiol – sit Natura 2000, fără ca proiectantul să ia în calcul zona de protecție prevăzută în lege.

De asemenea, prin firma Blue Beach, sponsorii arhitecților din Constanța vor ridica direct pe plaja din Mamaia Nord clădiri de 8 etaje, în condițiile în care legea prevede că în plajele sunt inalienabile și nu se pot edifica decât structuri ușoare precum beach bar-uri.

Celco

La rândul lor, verii Niculae Dușu și Ion Dușu, care controlează Celco, dețin firme cu care au intrat în industria dezvoltărilor imobiliare.

Cei doi, prin firma DDN Global, au ridicat în zona Trocadero un ansamblu rezidențial de 9 etaje situat între case, ignorând cu sprijinul autorităților locale regimul de înălțime reglementat.

În Constanța, încălcările indicatorilor urbanistici locali de către marii investitori a devenit o normalitate, însă verii Dușu sfidează inclusiv legea. 

Afaceriștii au trimis spre avizare în Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Constanța un proiect care prevede construirea unui complex rezidențial chiar pe taluzul orașului, faleză care se supune aceluiași regim de restricții pentru construire ca și în cazul plajelor.

De remarcat că proiectul familiei Dușu a fost elaborat chiar de unul dintre membrii Comisiei Tehnice de Urbanism, Răzvan Cristescu, grup format din urbaniști și arhitecți care ar trebui să vegheze la respectarea reglementărilor urbanistice în corelație cu legile în vigoare (citește aici).

Precizăm că arhitecții din OAR Dobrogea, al căriu eveniment este finanțat de către unii dintre cei mai ostili dezvoltatori, fac parte din structurile care le avizează proiectele imobiliare, precum Comisia Tehnică de Urbanism sau Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța.

Ce spune OAR Dobrogea

L-am întrebat pe unul dintre organizatorii Bienalei de Arhitectură Dobrogeană cum a ajuns ca evenimentul lor să fie sponsorizat tocmai de dezvoltatori care au construit în dispreț.

’’Ei, asta-i bună! Nu vă dau niciun răspuns, e o treabă personală a noastră. Nu este traba dumneavoastră!’’, a răspuns fostul președinte al OAR Dobrogea, Alexandru Bălan, în mandatul căriua au fost validate multe dintre construcțiile care sluțesc orașul.

Întrebat dacă apreciază proiectele dezvoltate de investitorii care sprijină grupul arhitecților din Constanța, Bălan a răspuns: ’’dar dumneavoastră vreți să fie numai maghernițe în Constanța?!’’.

Am discutat și cu actualul președinte OAR Dobrogea, Mihai Isacov, care ne-a transmis că ’’nu ne interesează că acționarii sunt dezvoltatori. Celco, care ne sponsorizează este producător de BCA. Celco produce BCA-ul cu care se construiesc jumătate din casele din Constanța’’.

De subliniat că marea majoritate a proiectelor imobiliare controversate din Constanța au fost desenate și proiectate de arhitecți membri OAR Dobrogea.

Citește și:

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza