5.4 C
Constanța
marți, decembrie 6, 2022
AcasăCulturăO.A.R. – “Omerta” Arhitecților din România. Studiu de caz - concursul de...

O.A.R. – “Omerta” Arhitecților din România. Studiu de caz – concursul de la Constanța

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

– Reprezentantul câștigătorului premiului cel mare (1,39 mil. euro) face parte din conducerea entității care a organizat concursul și a fost votat de un juriu din care fac parte colegi de catedră

La începutul acestui an, Primăria Constanța a semnat un protocol de colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) care prevede organizarea unui concurs internațional de soluții pentru proiectarea viitorului “Parc DN3C Constanța”, pe o suprafață de 34,5 ha în zona Tomis Plus.

Organizarea concursului a revenit în sarcina OAR, urmând ca Primăria să premieze cu 1,39 milioane euro proiectul care va sta la baza amenajării celui mai mare parc al Constanței.

Jurizarea celor 23 de proiecte selectate a avut loc în perioada 14 – 16 octombrie, iar câștigătorul marelui premiu a fost anunțat în cadrul unui eveniment prezidat de city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.

În mod surprinzător, toți cei șapte architecți care au format juriul au desemnat în unanimitate același câștigător.

Câștigător cu trei funcții în OAR

Firma care a obținut cei 1,39 milioane euro este biroul de arhitectură STARH din București, deținută în proporție de 73% de soții Florian și Maria-Iulia Stanciu.

Aceasta din urmă face parte din conducerea OAR, organizație care, conform protocolului încheiat cu Primăria, a organizat concursul și a selectat juriul.

Astfel, Maria-Iulia Stanciu este reprezentant al Consiliului Național OAR, for care, împreună cu Conferința Națională, Colegiul Director și președintele, alcătuiesc conducerea Ordinului, potrivit Regulamentului de funcționare al organizației profesionale.

Extras din regulamentul de organizare al Ordinului Arhitecților din România

Totodată, Stanciu este și vicepreședintele Comisiei naționale de acordare a dreptului de semnătură al OAR și membru în Consiliului teritorial București al Ordinului.

Potrivit propriului CV, Maria-Iulia Stanciu a fost și vicepreședinte OAR până în anul 2018.

Ce dacă îmi sunt colegi cei din juriu, asta însemnă că avem vreo legătură?!

Un alt aspect interesant este și faptul că Stanciu este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, ceea ce o face colegă cu trei dintre cei șapte membri ai juriului (arh. Irina Băncescu, arh. Sorin Manea și arh. Andreea Tănase), care predau la aceeași universitate.

Contactată de “Dobrogea Live”, arhitecta ne-a spus că nu vede nicio incompatibilitate în poziția pe care o deține în OAR în raport cu concursul de proiecte și față de jurizarea colegilor de catedră.

“Eu vă spun cert că sunt perfect regulamentar și moral. Ce dacă îmi sunt colegi cei din juriu, asta însemnă că avem vreo legătură?!”, ne-a declarat Stanciu.

Lege: juriu alcătuit exclusiv din persoane fizice independente față de participanții la concurs

Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, în baza căreia a fost organizat concursul, prevede la art. 108, alin. 1 căîn scopul evaluării proiectelor prezentate în cadrul unui concurs de soluții, autoritatea contractantă numește un juriu alcătuit exclusiv din persoane fizice independente față de participanții la concurs”.

Or, în cazul competiției de la Constanța nu autoritatea contractantă a numit juriul, ci OAR, iar Primăria doar l-a validat.

De asemenea, cum am arătat mai sus, juriul nu a fost întru totul alcătuit din persoane fizice independente față de participanții la concurs, așa cum specifică legea menționată.

Primăria a numit un singur mebru între cei șapte reprezentanți ai juriului, pe șeful Direcției de Urbanism și Patrimoniu al municipalității, Răzvan Calotă, arhitect care a validat numeroase proiecte imobiliare controversate de la malul mării.

Șeful OAR recunoaște că lucrările pot fi recognoscibile după stil

Proaspătul președintele OAR, Ștefan Bâlici, ne asigură că procesul de organizare al competițiilor Ordinului este impecabil. “Concursul se desfășoară în condiții de anonimat. Doar după ce juriul a stabilit ierarhizarea competitorilor se deschid plicurile și află identitatea. Totul e secretizat”, a declarat șeful organizației pentru “Dobrogea Live”.

Pe de altă parte, acesta admite că proiectele de arhitectură au particularități specifice fiecărui autor, care ar putea fi identificat pur și simplu după stilul de desen. Întrebat dacă stilul poate fi ușor recognoscibil, Bâlici a răspuns că “uneori da, uneori ba, dar nu are niciun fel de relevanță. Chiar e o chestiune care ne preocupă și nu evităm să spunem că e corectă procedura”.

Extras din proiectul STARH, câștigător al concursului organizat de OAR la Constanța

STARH a câștigat în primăvara acestui an și concursul de proiecte pentru reamenajarea Pieței Sfatului din Brașov, competiție recompensată cu peste 1,7 milioane lei. Întâmplător, președintele juriului a fost desemnat Ștefan Bâlici, la rândul său profesor la Universitatea Mincu, deci coleg de catedră cu câștigătorul concursului. În iulie, patru luni mai târziu, arhitectul a fost numit șef OAR, devenind astfel coleg cu Stanciu și în conducerea Ordinului.

De altfel, o sumară analiză a concursurilor OAR din acest an arată că procesul de atribuire a premiilor, în contextul raporturilor de colegialitate, este departe de a fi obiectiv.

De exemplu, în componența juriilor se regăsesc frecvent câștigători ai altor concursuri OAR, alimentând suspiciunea că se află într-o poziție de mutualitate sub umbrela unui sistem viciat.

Ordinul Arhitecților din România este organizația profesională care reglementează profesia de arhitect și acordă dreptul de a activa în branșă. Principala sursă de venit este reprezentată de taxele și cotizațiile celor aproximativ 10.000 de membri, însă și contractele de concursuri încheiate cu autoritățile contribuie semnificativ la bugetul organizației.

Sursa foto : OAR

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Trebuie analizate si din perspectiva solutiilor propuse, nu doar a relatiilor. Da este drept ca sunt ambii profesori si dispun de un contingent de mana de lucru pe care isi permit sa o bage la treaba pe bani putini pentru solutii, … DAR daca solutia este cea mai potrivita, atunci estr in regula. Mai bine v-ati face probleme de ce arhitectul este platit ca si zugravul la metru patrat.

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments