-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăUltimele ȘtiriAutoritățile simulează recepția plajelor lărgite. Prefectul Constanței, supărat pe critici

Autoritățile simulează recepția plajelor lărgite. Prefectul Constanței, supărat pe critici

Plajele lărgite din Mamaia și Mamaia Nord ar trebui recepționate de autorități la începutul lunii iulie. Cu toate acestea, plajele noi vor intra în proprietatea statului român după ce vor parcurge mai multe etape.

România va câștiga peste 200 de hectare de teritoriu nou atunci când proiectul de reducere a eroziunii costiere va fi finalizat. Lucrările în Mamaia și Mamaia Nord s-au terminat și urmează ca antreprenorul să le predea celor de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Citește și: Suprafața României crește cu 225 de hectare. Hărțile plajelor care se vor extinde în umătorii ani

Pănă la acel moment, prefectul județului, Silviu Iulian Coșa, alături de reprezentanți ai ABADL și ai antreprenorului au simulat această preluare a noilor plaje.

„Zilele trecute am fost în Mamaia, alături de reprezentanți ai Apelor Române și ABADL, ai ministerului Mediului și de reprezentanții constructorului, pentru o acțiune de simulare a recepției proiectului.

Am parcurs toți cei 7 kilometri de plajă reabilitată, iar toate instituțiile prezente au semnat un document de vizualizare lucrări. Suntem foarte aproape de recepția sectorului nou de către ABADL, astfel încât, noile plaje să fie introduse în circuitul economic”, spune prefectul.

Doar că, introducerea plajelor noi în circuitul economic se va face abia în sezonul estival 2022 deoarece, după recepția lucrărilor, urmează intabularea noului teritoriu și înscrierea lui în proprietatea statului român. Abia atunci, statul, prin intermediul ABADL, va putea închiria și desfășura activități economice aici.

Plajă lărgită în Mamaia

Prefectul, supărat pe critici

Deoarece au fost voci care au criticat calitatea nisipului de pe noile plaje (un nisip dur) sau voci care au avertizat că în zonele cu aceste plaje marea și-a schimbat adâncimea cu care erau obișnuiți turiștii, prefectul a avut grijă să le răspundă.

„Plajele lărgite ale litoralului sunt un câștig pentru toată lumea, indiferent de opiniile negative lansate în spațiul public. Dovada sunt oamenii care deja se bucură de suprafețele noi de plajă. Nisipul are granulația necesară pentru o perioadă de 50 de ani fără intervenții și, fără discuție, va ajunge la o granulație ca nisipul de pe plajele lărgite în prima fază.

De asemenea, panta de intrare în apă nu este atât de abruptă cum eronat a fost prezentat de unii și de alții”, spune acesta.

Unul dintre cei care au avertizat că Marea Neagră și-a schimbat panta de intrare în apă și poate constitui pericol pentru turiști a fost chiar ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Este extrem de important ca turiştii să respecte indicaţiile salvamarilor. Panta o să fie diferită de panta de până acum. O să fie mai abruptă ca până acum. În perioada de sezon estival trebuie să existe balizajul pentru ca turiştii să ştie limita”, a spus ministrul mediului, în timpul unei vizite la Constanța.

sursa foto: FB Silviu Iulian Cosa

Citește și:

Turism în România. Cu TIR-ul pe plaja sălbatică

VIDEO Promenada Năvodari, exemplu lucrului prost făcut. Aleea care-ți descoperă fața urâtă a litoralului

Povestea drogurilor eșuate în Marea Neagră. Cum au acționat traficanții pe teritoriul României

1 COMENTARIU

  1. Nu e nimic de criticat. Foarte bine ca s-au largit, dar cu receptia lor ca oamenii au pornit deja spre apa…

    Cred ca e cea mai importanta investitie in litoralul romanesc.

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments