Ultimele ȘtiriPovestea drogurilor eșuate în Marea Neagră. Cum au acționat traficanții pe teritoriul...

Povestea drogurilor eșuate în Marea Neagră. Cum au acționat traficanții pe teritoriul României

Procurorii DIICOT au finalizat ancheta în cazul tonelor de cocaină descoperite plutind în Marea Neagră, în zona Tulcea și Constanța. Mai mulți inculpați, printre care și cetățeni români, au fost trimiși în judecată.

Capul grupării infracționale este un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, în rețea fiind incluși cetățeni brazilieni, români, spanioli, sârbi și ucraineni.

„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud –Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe piețele din Europa”, spun procurorii DIICOT.

La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat SEIK prin intermediul unor sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată.

„Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a României a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean. Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM –Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

SEIK-ul a fost arestat la data de 21.10.2019 şi se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

Traficanții, cazați în Delta Dunării

De introducerea cocainei în România s-a ocupat un grup format din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.

În România, traficanții au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conținea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigațiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS” (denumire dată de procurori acestei operațiuni).

Inculpații și-au asigurat logistica necesară recuperării și manipulării drogurilor, respectiv au închiriat locații izolate în Delta Dunării, autovehicule, au cumpărat autovehicule,două bărci de mare viteză, un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, stații de emisie-recepție, anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie pentru transportul pachetelor, fierăstrău electric pentru tăierea pereților ambarcațiunii răsturnate în Marea Neagră și în care se aflau pachetele cu cocaină recuperate. Astfel, au recuperat din apele teritoriale ale Mării Negre, mai multe pachete de cocaină, a câte aproximativ 1 kg fiecare, pe care le-au descărcat în zona localității Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren și transportate inițial în zona carierei de piatră de lângă Zebil, judeţul Tulcea, de unde urmau a fi preluate de către alte autovehicule și transportate către Vestul Europei și către Balcanii de Vest, prin tranzitarea rutieră a României.

Din Tulcea către Europa de Vest

Din Tulcea, cocaina trebuia să ajungă în Europa de Vest și Balcanii de Vest. De acest lucru  s-ar fi ocupat mai mulți cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină.

„Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalități tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză. Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor auto-tiruri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud”, mai spun procurorii.

Ce s-a întâmplat cu cele 3 tone de cocaină

Dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog.

Din probe a rezultat faptul că o cantitate de aproximativ 300 kg. cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plata către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice(fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.

Traficanți opriți în trafic. Poliția a luat șpagă

Procurorii DIICOT au trimis în judecată și doi polițiști din cadrul IPJ Prahova, Bobîrnea Costinel Tudorel și Popaene Constantin Cătălin pentru luare de mită și fals în declarații în formă continuată.

„În noaptea de 21-22.03.2019, în calitate de agenți ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins și primit câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului … pe care l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei, un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată din apele Mării Negre.”

FOTO: IPJ Constanța și DIICOT

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: