Cinci lucruri pe care nu le știm despre delfini

Atât pentru localnici, dar mai ales pentru turiști, întâlnirea cu delfinii este mereu una memorabilă. În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini, și anume: delfinul comun– Delphinus delphis, afalinul – Tursiops truncatus, care face parte din familia Delphinidae şi marsuinul – Phocoena phocoena, care face parte din familia Phocoenidae.

Reprezentații ONG Mare Nostrum ne dezvăluie pe pagina lor web câteva curiozități legate de frumoasele mamifere marine. Iată care sunt acestea:

Delfinii “vorbesc”

Vorbirea nu este specifică doar oamenilor, se pare. Sunt multe studii care arată că delfinii au un limbaj foarte bine dezvoltat, alcătuit din pulsuri, clicuri și fluierături. Da, ați citit bine, fluierături! Ei emit două tipuri de sunete, unele continue, altele pulsate. Primele sunt folosite pentru interacțiunea socială și ajută la transmiterea stării emoționale. Sunetele pulsate sunt folosite pentru ecolocație, atunci când se hrănesc și când navigă. Iar la fel cum noi avem o semnătură personală, și delfinii dezvoltă o semnătură acustică, pentru a se recunoaște mai ușor. Cât de cool e asta?

Delfinii au cea mai bună memorie dintre toate animalele

Memoria de elefant? Uită de ea! Delfinii au cea mai bună memorie dintre toate animalele. Memoria lor este atât de bună, încât se pot recunoaște între ei chiar și la 20 de ani după ce au fost separați, prin fluierăturile specifice. O fi memoria de elefant impresionantă, dar nu o depășește pe cea a delfinului. Așa că atunci când vrei să spui despre memoria excelentă a cuiva, spune ”memorie de …delfin”. Dă-i delfinului ce e al delfinului.

Delfinii trăiesc în societăți

Dacă au și vocabular sofisticat, este de la sine înțeles că au și … viață socială! Delfinii sunt recunoscuți pentru faptul că trăiesc în societăți complexe, pe diferite scări sociale, chiar. Și mai spectaculos este faptul că nu le sunt deloc necunoscute interacțiuni precum socializarea, sprijinirea sau cooperarea, atât în aceeași comunitate, cât și în afara ei.  Asta da inteligență!

Jumătate de creier doarme, jumătate e trează!

Delfinii au abilitatea de a se odihni doar cu jumătate de creier. Prin urmare, atunci când dorm, cealaltă jumatate de creier este activă, preluând atribuțiile părții adormite, printre care se numără și controlul respirației atunci când ies la suprafață. Se poate vedea clar care parte este activă, deoarece ochiul opus rămâne deschis. Tu poți să faci asta?

Liber la joacă pentru delfini!

Delfinii sunt recunoscuți pentru faptul că sunt prietenoși. Însă câți dintre voi știu că acestora le place să se joace cu prietenii lor, exact cum le place și copiilor? Spre deosebire de aceștia, atunci când se joacă, delfinii  își dezvoltă instinctul parental, alături de abilitățile locomotorii și sociale.

Sursă foto: Facebook Delfinii din Marea Neagră / Black Sea dolphins

Urmărește-ne pe:

Doneaza