10.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 27, 2021
AcasăPrimării DobrogeneRegistrul Spațiilor Verzi al Constanței a fost finalizat și se pregătește intrarea...

Registrul Spațiilor Verzi al Constanței a fost finalizat și se pregătește intrarea la vot în Consiliul Local

  • Primăria nu a sancționat asocierea de firme care a întocmit RLSV-ul, deși contractul îi permite recuperarea de sume importante

Primăria Constanța a luat în primire lucrările tehnice ale Registrului Spațiilor Verzi (RLSV), care este în curs de recepționare finală și aprobare prin Hotărâre de Consiliu Local, se arată într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live” municipalității.

Registru cu erori stupide

Înaintea finalului de mandat, administrația Făgădău a anunțat recepția RLSV-ului, care, însă, prezenta nenumărate hibe, precum includerea în registru a Insulei Ovidiu, care nu este teritoriu parte a orașului.

De asemenea, în varianta prezentată de fosta administrație au fost incluse și spații precum unități militare și zone industriale, în condițiile în care aceste tipuri de amplasamente nu sunt prezente în lista categoriilor de spații verzi, prevăzută în legea 24/2007, în baza căreia se întocmește registrul.

Citește și: Primăria Constanța a inclus în Registrul Spațiilor Verzi unități militare și zone industriale

În aceste condiții, noul primar a decis retragerea variantei propuse inițial și a fost repusă într-un circuit de îmbunătățire.

“Între părți a fost purtată o corespondență menită să conducă la realizarea înscrierii corecte a datelor în fișele spațiilor verzi și respectiv în Registrul Local al Spațiilor Verzi din intravilanul localității”, ne-a transmis Primăria.

Primăria nu e interesată de recuperarea banilor

Deși contractul semnat cu asocierea de firme Theotop – Syergetics – ESRI România prevede sancțiuni atât pentru întârzierea predării Registrului, cât și pentru neregulile constatate în lucrare, primăria condusă de Vergil Chițac nu a făcut uz de aceste rigori contractuale.

Cu toate că oficialii administrației locale au recunoscut că registrul nu a fost recepționat pentru că prezintă mari erori care trebuie reparate, din răspunsul pe care ni l-a livrat Primăria reiese că asocierea de firme și-a făcut treaba și nu a întârziat lucrarea.

Astfel, în actul adițional semnat în primăvara anului trecut, asocierea de firme se angaja să predea RLSV-ul în stare optimă în noiembrie 2020, însă lucrarea a fost atât de prost realizată încât nici până în momentul de față Chițac nu a avut curaj să prezinte registrul care trebuia finalizat, conform legii, încă de acum 10 ani.

Citește și: Primăria Constanța a întocmit Registrul Spațiilor Verzi pe o hartă veche de 7 ani

Cu toate acestea, Primăria nu a aplicat asocierii sancțiunile prevăzute în contract.

Conform articolului 10 din contractul menționat, Primăria poate beneficia de garanția de bună execuție de 5% din prețul contractului dacă prestatorul nu livrează în perioada convenită produsul corespunzător din punct de vedere cantitativ și calitativ.

Extras din contract

Astfel, Primăria a renunțat fără nicio explicație la garanția de bună execuție de 5%, care înseamnă aproximativ 100.000 lei din cei 2 milioane lei, cât reprezintă valoarea contractului.

Mai mult decât atât, Chițac ar fi putut aplica și rigorile menționate la articolul 12 din contract, care prevede sancționarea cu 0,03% din valoarea obligațiilor neexecutate sau executate cu întârziere, pentru fiecare zi de întârziere.

Extras din contract

De-a lungul timpului, Primăria Constanța a fost sancționată cu avertisment de trei ori pentru refuzul de a elabora Registrul spațiilor verzi și a fost amendată pentru neasigurarea integrității, refacerii și îngrijirii spațiilor verzi.

Citește și: Proiect: Nicio stradă nouă fără aliniament de copaci în Constanța

Cele mai populare

Recent Comments