Delta Dunării„Albastrul deltaic”, readus la viață în Jurilovca și Sarichioi

„Albastrul deltaic”, readus la viață în Jurilovca și Sarichioi

Casele albastre au fost dintotdeauna o atracție pentru miile de turiști sosiți în Delta Dunării, însă cu timpul, ca peste tot, oamenii s-au modernizat și au început să le vopsească în culori care nu se încadrează atât de bine în peisajul deltei.

În acest context, Asociația Deltei Dunării dorește să readucă în prin plan, frumusețea acestor culori tradiționale, care împodobesc de sute de ani, casele oamenilor din deltă. Astfel, împreună cu comunitățile locale, voluntari, bicicliști, reprezentanți ai presei, oficialități a fost dat startul acțiunii de reabilitare coloristică a gardurilor și caselor tradiționale, „Salba satelor albastre”, concomitent în Jurilovca și Sarichioi, satele unde se află cele mai mari comunități de ruși lipoveni din România.

Totodată a fost inaugurat traseul de cicloturism „Turul satelor albastre”, ediția a I-a, derulat între localitățile Sarichioi – Enisala – Jurilovca, împreună cu Pelikan Bike. Acest traseu va completa produsul turistic deja existent în aceasta parte frumoasă parte a deltei continentale, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală.

„Albastru deltaic poate reprezenta un brand al zonei”

Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac a declarat că ambele evenimente, coloristica tradițională și Turul satelor albastre, trebuie să devină produse turistice importante pentru Deltă:

Evenimentul “Salba satelor albastre”, se înscrie armonios în ceea ce înseamnă tradiții și culturalitate în Delta Dunării. Albastru deltaic pe care îl regăsim sub diverse forme în toate localitățile din Deltă poate reprezenta un brand al zonei, pentru că este o coloristică armonios îmbinată în această parte a țării în care activitatea cea mai importantă a comunităților se desfășoară pe apă. Ne-am propus și am reușit să reunim două evenimente importante pentru noi: coloristica tradițională și Turul satelor albastre și ne dorim ca ambele să devină produse turistice importante pentru Deltă. Avem multe proiecte pe care le vom implementa, pentru că, așa cum am mai spus, Tulcea este un județ cât o țară, cu un potențial turistic incomensurabil, iar noi trebuie să promovăm la maxim această zonă unică în Europa. Doar uniți suntem mai buni!”.

„Albastrul deltaic” care a îmbrăcat gardurile din Sarichioi și Jurilovca a fost oferit de Vopseaua Oskar, o vopsea ecologică, pe bază de apă, cea mai potrivită pentru rezervația Deltei Dunării.

Sursă foto: Asociația Deltei Dunării

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza