0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăActualitateActivele CET Constanța ar putea să fie date în plată Ministerului Finanțelor

Activele CET Constanța ar putea să fie date în plată Ministerului Finanțelor

O variantă luată în calcul pentru realizarea transferului activelor CET Palas către Primăria Constanța este încadrarea în OUG 60/2020, care prevede „o formă de dare în plată către creditori”, a declarat pentru „Dobrogea Live” secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu.

Potrivit acestuia, principalul creditor al Electrocentrale Constanța SA (CET Constanța) este Ministerul Finanțelor.

În urmă cu o lună, consilierii locali ai municipiului Constanța au aprobat în ședință extraordinară înființarea unei societăți în vederea preluării activelor funcționale de la Electrocentrale, aflată în insolvență.

Secretarul de stat a spus că în acest sens au avut loc mai multe discuții între părțile implicate, iar o soluție ar putea fi darea în plată a a activelor funcționale.

Citește și: CET Constanța este zona vizată de consorțiul Romgaz – GSP Power pentru dezvoltarea complexului energetic

Primăria Constanța a depus la Ministerul Energiei o adresă prin care își exprimă interesul de a prelua CET-ul de la Constanța. În urma acestei adrese au avut loc o serie de întâlniri pentru a identifica forma legală a condițiilor și modalității prin care se poate face acest transfer. Sunt mai multe variante, însă având în vedere situația în care se află CET Constanța, adică stare de insolvență și datorii curente mari, s-ar încadra ca și variantă pe prevederile ordonanței 60/2019, adică o formă de dare în plată către creditori. Cel mai mare creditor este Ministerul Finanțelor, acolo sunt cele mai multe datorii. Dar este o procedură care va dura ceva timp, trebuie o hotărâre din partea creditorilor”, a explicat Niculescu.

Concesiunea, singura soluție pentru Primărie

OUG 60/2019 (prin modificările aduse în noiembrie 2020) prevede o procedură prin care companiile energetice care au datorii bugetare pot da în plată active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale.

Ulterior, bunurile mobile şi imobile aferente activelor funcţionale energetice transferate în domeniul public pot face obiectul unor contracte de concesiune, se arată în ordonanța aminitită.

Cu alte cuvinte, cel mai probabil, Primăria Constanța nu va putea prelua activele CET decât prin concesiune.

Potrivit definiției din ordonanța în cauză, active funcționale industriale reprezintă totalitatea resurselor economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie, know-how, inclusiv a drepturilor născute în legătură cu acestea, exploatabile în procese economice prezente și viitoare.

În acest moment, Electrocentrale Constanța SA are datorii de mai multe sute de milioane de lei.

Sursa foto: captură foto Youtube/Foto Video Aeriene

Citește și: Polaris vrea să dezvolte un proiect imobiliar gigant pe un sit arheologic în zona CET

Cele mai populare

Recent Comments