12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăActualitateCET Constanța este zona vizată de consorțiul Romgaz – GSP Power pentru...

CET Constanța este zona vizată de consorțiul Romgaz – GSP Power pentru dezvoltarea complexului energetic

Parteneriatul format din Romgaz și GSP Power intenționează să construiască un complex energetic poziționat în zona CET, sau chiar pe platforma CET a Constanței, potrivit informațiilor obținute de „Dobrogea Live”.

Costul total al proiectului (fonduri PNRR și fonduri private) ar putea depăși suma de 500 milioane euro, ceea ce ar face din complexul energetic cea mai masivă investiție greenfield din Constanța din ultimii 30 de ani.

Dezvoltarea complexului energetic este condiționată, însă, de aprobarea proiectului de către Comisia Europeană, care în acest moment evaluează Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), program în care a fost prinsă și potențiala investiție.

Proiect desfășurat pe sute de ha

Proiectul numit „oraș verde” presupune construirea de facilități care se vor întinde pe sute de hectare.

Este vorba de o centrală pe gaz cu putere instalată de 159 MW, un parc fotovoltaic cu capacitate de 20 MW, o instalație de producere a hidrogenului verde și o instalație de captare CO2.

Pentru instalația de gaz, care va fi poziționată în zona CET sau pe platforma CET, este necesar un spațiu de 3 ha. Conform surselor noastre, chiar dacă o parte din complex va fi poziționat pe platforma CET, construcțiile vor fi realizate de la zero.

Lângă centrală va fi construită instalația de hidrogen, iar componenta de sere verticale va fi amplasată la 1-2 km de “miezul” complexului. De asemenea, parcul fotovoltaic va fi poziționat într-o zonă limitrofă.

Jumătate din costuri, fonduri private

Serele și o parte din suma pentru cele patru turbine ale centralei pe gaz nu sunt acoperite de fondurile solicitate prin PNRR.

Cele două componente ar urma să fie finanțate din fonduri private, iar costurile s-ar putea ridica la nivelul sumei solicitate prin PNRR, care este de 265 de milioane de euro.

Astfel, costul întregului complex energetic de la Constanța ar putea ajunge la jumătate de miliard de euro.

Conform proiectului, complexul de la Constanța ar genera mii de locuri de muncă, cele mai multe pe componenta de sere, a cărei suprafață se va întinde pe sute de hectare. Necesarul de forță de muncă estimat este de 10 angajați pentru fiecare hectar.

Pe lângă instațiile energetice și sere, complexul este proiectat să cuprindă și o zonă de ferme, o bază logistică și un centru de inovare, unde vor avea loc activități de training și cercetare.

CE atrage atenția că proiectul se supune regulilor ajutoarelor de stat UE

Construirea giganticului complex depinde exclusiv de decizia Comisiei Europene de a aproba sau respinge proiectul înaintat de Guvernul României.

Proiectul inclus de Ministerul Energiei în PNRR a stârnit controverse, întrucât GSP, compania controlată de Gabriel Comănescu, ar beneficia prin acest parteneriat de fonduri fără să se fi organizat în prealabil o licitație sau altă procedură de selecție.

Totodată, într-un răspuns solicitat de „Dobrogea Live” Comisiei Europene (CE), aceasta arată că parteneriatul Romgaz – GSP Power intră sub auspiciile ajutorului de stat UE și trebuie să se supună rigorilor impuse de acesta.

Răspunsul Comisiei Europene la întrebarea dacă instituția consideră că au fost încălcate regulile concurențiale prin atribuirea proiectului energetic către GSP Power fără licitație sau altă procedură de selecție.

„Comisia a început o evaluare aprofundată a planului românesc (PNRR n.r.). Potrivit regulamentului, normele conform cărora se acordă ajutorul de stat se supun măsurilor finanțate de Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, statele membre ar trebui să se asigure că toate reformele și investițiile sunt conforme cu regulile ajutorului de stat UE și să urmeze toate procedurile aferente ajutorului de stat”, se arată în răspunsul Comisiei Europene, atribuit purtătorului de cuvânt al instituției.

Un complex energetic similar cu cel de la Constanța va fi implementat și la Halânga, jud. Mehedinți, dacă proiectul va fi aprobat de CE.

Conform răspunsului Comisiei Europene, o decizie asupra proiectelor propuse de PNRR va fi prezentată României în prima parte a lunii august.

Citește și: Campanie pentru respingerea investițiilor în energie, prin PNRR. „Banii merg către clienți politici”

Cele mai populare

Recent Comments