Despre construcția P+6E (foto deschidere) ridicată ilegal pe bulevardul Mamaia nr. 226 s-a scris mult în presa locală. Însă, acest imobil pare că, dintr-odată, beneficiază de sprijinul primarului Vergil Chițac, exact persoana îndreptățită să desființeze orice clădire construită ilegal în municipiul Constanța. Iar acest lucru este constatat chiar de către instanțe. Mai mult, edilul refuză să comunice informații cu privire la demersurile făcute de dezvoltatorul imobiliar pentru intrarea în legalitate.
Povestea, pe scurt, a construcției de pe bulevardul Mamaia nr. 226 (lot 2), ridicată ilegal de SC Black Sea Estate SRL, începe în anul 2019, când firma primește autorizație de construire, deși pe rolul instanțelor exista un litigiu (din 2018) prin care Asociația Constanța Altfel (înființată de însuși actualul primar Vergil Chițac) a solicitat și obținut (în anul 2021) anularea HCL-urilor care au aprobat PUD-ul și PUZ-ul zonei.
În consecință, după obținerea unei sentințe definitive de anulare a actelor care au stat la baza emiterii autorizației de construire, dar și de anulare a autorizației de construire, Asociația Constanța Altfel face pasul următor: solicită desființarea lucrării, adică demolarea construcției pe care cei de le SC Black Sea Estate SRL au ridicat-o, deși cunoșteau litigiul. Între timp, Vergil Chițac fusese ales primar al municipiului Constanța.
Judecătoria Constanța: Vergil Chiţac, pasiv şi tolerant cu construcţia ilegală
În data de 30 decembrie 2022, Judecătoria Constanța dă sentința pe fond: obligă pârâta Brack Sea Estate SRL și pârâtul primarul municipiului Constanța, în solidar, pe cheltuiala proprie să desființeze lucrările realizate ilicit pe terenul din bulevardul Mamaia 226 (lot 2).
Citește și: Firma care a construit noua casă a lui Vergil Chițac a câștigat trei contracte cu Primăria Constanța
Mai mult, în cuprinsul motivării, judecătorii arată clar că Primarul Municipiului Constanța are rolul de a acționa pentru remedierea nelegalităților, precum cele din acest dosar.
„Astfel, fapta ilicită a Primarului Municipiului Constanța rezultă cu claritate din pasivitatea acestuia în ceea ce privește restabilirea legalității în raport cu construcția pârâtei Black Sea Estate SRL, respectiv acesta deşi a cunoscut despre anularea autorizaţiei de construire și a documentelor de urbanism în baza cărora actul a fost emis acesta a ales să rămână în pasivitate şi să tolereze o construcție nelegală care este de natură să afecteze calitatea vieţii urbane în zonă, spun judecătorii în motivare.
Construcţia ilegală, sprijinită de Chiţac?
Împotriva sentinței Judecătoriei Constanța, dezvoltatorul imobiliar face apel, iar în timpul judecării apelului la Tribunalul Constanța intervine surpriza: Asociația Constanța Altfel (condusă de un apropiat al lui Vergil Chițac) decide să renunțe la judecată și la dreptul dedus judecății. Așadar, fiind foarte aproape de o sentință definitivă de desființare a unor lucrări ilegale, Asociația înființată de Vergil Chițac întoarce armele și renunță la a mai apăra orașul împotriva abuzurilor urbanistice și a construcțiilor ilegale, așa cum este prevăzut în statutul ei.
În consecință, Tribunalul Constanța anulează sentința dată pe fond de către Judecătorie de a se desființa construcția ridicată ilegal pe bulevardul Mamaia nr. 226. Trebuie spus că acum, pe rolul Judecătoriei Constanța s-a înregistrat un nou dosar având același obiect (acțiune în răspundere delictuală), asupra căruia vom reveni.
Imediat după decizia Tribunalului, SC Black Sea Estate trece la pasul următor: încearcă să intre în legalitate cu sprijinul primăriei condusă de același Vergil Chițac. Astfel, dezvoltatorul imobiliar trimite o a treia cerere pentru intrarea în legalitate, cerere despre care Primăria Constanța refuză să ofere informații. Alte două cereri similare fuseseră respinse de către administrația locală.
Primăria lui Chițac ascunde informații publice
Felicia Ovanesian, fost city managel al municipiului Constanța până în martie 2023 și unul dintre cei care au pus bazele Asociației Constanța Altfel (din care a ieșit în anul 2019), a solicitat Primăriei să-i elibereze o copie a celei de a 3-a cereri formulate de SC Black Sea Estate SRL privind autorizarea executării lucrărilor de construcții pentru intrarea în legalitate a imobilului edificat în Constanţa, bulevardul Mamaia nr. 226 (lot2), o copie a documentației ce a însoțit cererea de intrare în legalitate şi a actului administrativ prin care a fost soluționată cererea. Cererea a fost formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.
Doar că, Primăria Constanța a refuzat să ofere aceste informații invocând faptul că documentele solicitate nu sunt documente care să rezulte din activitatea Primăriei Municipiului Constanța, motiv pentru care nu vi le putem furniza.
Doar că, Tribunalul Constanța a decis, în aprilie 2024, că documentele solicitate de Felicia Ovanesian privesc activitatea instituției, iar faptul că documentele solicitate nu sunt emise de pârât nu constituie un impediment la comunicarea lor către reclamantă. În consecință, a obligat Primăria Constanța să ofere informațiile cerute de fostul city manager care, după alegeri locale din iunie 2024, va ocupa un post de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Constanța.
Cu toate acestea, Primăria condusă de Vergil Chițac a preferat să conteste decizia Tribunalului în loc să pună la dispoziție documentele, lucru care ridică semne de întrebare cu privire la onestitatea demersului SC Black Sea Estate de a intra în legalitate cu imobilul ridicat pe bulevardul Mamaia.
Citește și: UPDATE: Cum blochează administrația Chițac accesul presei la informații de interes public
Trebuie spus că nu este prima dată când Primăria Constanța refuză să ofere informații publice. Dobrogea Live a prezentat cazul consilierului Doru Iordache, despre care instituția publică refuză să spună ce atribuții are conform fișei postului. Doru Iordache este folosit de primar, printre altele, în diferite comisii de evaluare a ofertelor unor licitații publice cu mize de zeci de milioane de lei.
Cine este Back Sea Estate SRL
Black Sea Estate SRL este o firmă înființată în anul 2016, având ca obiect de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Firma, cu sediul pe strada I.L. Caragiale nr 60 din municipiul Constanța, îi are ca asociați pe Vural Haci (95%) și Vural Ugur (5%), cei doi fiind și administratorii societății, conform datelor furnizate de portalul listafirme.ro.
Black Sea Estate SRL a declarat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 60.513 lei, fiind o scădere bruscă dacă luăm în calcul că în anul 2020 aceeași societate înregistra o cifră de afaceri de 18,2 milioane de lei și un profit net de 4,9 milioane de lei.
Vural Haci, asociatul majoritar, este implicat și în alte două firme: Country Estate SRL, unde este asociat unic, și Graff Pink Estate SRL, unde deține 50%, alături de Keles Hicabi (50%). Country Estate SRL a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 91,3 milioane de lei, având un profit net de 26,98 milioane de lei. Graff Pink Estate SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 37 de milioane de lei, iar profitul net a fost de 2,1 milioane de lei.