UPDATE: Cum blochează administrația Chițac accesul presei la informații de interes public

UPDATE: În urma publicării prezentului articol, Primăria Constanța ne-a transmis informațiile solicitate.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Orice persoană din România poate solicita instituțiilor și autorităților publice informații de interes public care privesc activităţile sau rezultă din activităţile lor, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

De asemenea, Constituția României garantează prin Art. 31 că dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.

Pentru presă, Legea 544/2001 este fundamentală, reprezintă principalul instrument cu care poate construi un material valid.

Pentru autorități și instituții Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public este de multe ori incomodă pentru că le obligă la o formă de autodenunț atunci când propriile informații livrate presei duc la dezvăluiri.

Probabil acesta este motivul pentru care Primăria Constanța a refuzat să răspundă la două solicitări transmise de Dobrogea Live la finalul lunii septembrie. 

Este pentru prima dată când publicației noastre i se blochează accesul la informații publice cu argumentul că ’’având în vedere că cele mai multe dintre documentele transmise nu s-au materializat în articole de presă, nu se justifică demersul jurnalistic pentru interesul public’’.

cenzura primaria consytanta
Răspuns Primăria Constanța pentru Dobrogea Live

Cu alte cuvinte, municipalitatea condiționează transmiterea răspunsului solicitat de publicare, în condițiile în care atât Constituția, cât și Legea 544/2001 garantează neîngrădit și necondiționat accesul presei la informații publice.

cenzura primaria constanta 1
Extrase din Legea 544/2001

Cele două solicitări înregistrate în data de 27 septembrie prin care am cerut copiile unor documente de urbanism erau adresate Direcției Generale de Urbanism și Patrimoniu, birou care a soluționat cererea pe data de 18 octombrie. 

Cu toate acestea, Compartimentul de Comunicare, însărcinat cu transmiterea răspunsului către jurnalistul petent, a blocat documentele eliberate de Direcția de Urbanism și a ales să ne răspundă pe 31 octombrie că nu ne va furniza documentele solicitate, așa cum am arătat mai sus.

Compartimentul Comunicare este subordonat direct primarului Vergil Chițac și este coordonat de consilierul personal al acestuia, Doru Iordache (foto deschidere).

Deși cererile transmise de publicația noastră au fost prelucrate de un inspector din cadrul compartimentului, dispoziția de a ni se bloca accesul la informațiile publice solicitate a fost dată de Iordache, cu sau fără știința primarului.

Doru Iordache nu a răspuns apelurilor și mesajelor ’’Dobrogea Live’’ prin care am solicitat să comenteze situația, în condițiile în care acesta ocupă și poziția de purtător de cuvânt al instituției.

Atitudinea consilierului lui Chițac este cu atât mai surprinzătoare cu cât acesta provine din rândul jurnaliștilor, deci este conștient că a comis un abuz prin încălcarea grosolană a legii 544/2001.

Publicația noastră va înainta plângere administrativă împotriva celui responsabil pentru cenzurarea accesului la informații, urmată de acțiune în instanță.

Încheiem prin a aminti conducerii Compartimentului de Comunicare din cadrul Primăriei Constanța că este plătită din bani publici pentru a respecta legea în baza căreia a luat ființă.

Leg. 544/2001, Art. 4. Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.

Sursa foto: Dobrogea Live

Citește și:

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza