Mai mulți medici din Constanța sunt acuzați de incompetență și de ucidere din culpă. Familia unei femei care a murit pe 15 august 2022, internată în spital, susține că aceștia au dat dovadă de incompetența profesională cauzând decesul pacientei. Deși soțul victimei a depus plângere penală atât la Poliție, cât și la Parchet, după mai bine de un an nimic nu se întâmplă cu acest dosar.
Dragoș Găitănaru spune că vrea ca cei vinovați de moartea soției lui să răspundă în fața legii, dar, până acum, doar praful se așterne pe acest dosar penal. „Pe mine mă interesează ca toți medicii aceștia care au greșit să răspundă penal. Nu mă interesează banii lor, vreau să răspundă penal deoarece ei nu au experiență medicală. Vreau să se termine cu incompetența din Spitalul Județean Constanța. Să aducă niște medici care se pricep. Nu poți să omori un on în halul acesta. Este inadmisibil”.
De la sinuzită maxilară, la moarte
Etapa I: Tratament injectabil cu antibiotice
Pe 3 august 2022, Nina-Irina Găitănaru (57 de ani) a început un tratament cu injecții intravenoase cu antibiotice gentamicină și ampicilină timp de 7 zile, tratament prescris de un medic specialist ORL după ce femeia a mers la dentist, iar stomatologul a depistat că are o sinuzită maxilară. Diagnosticul pus de medicul ORL: sinuzită maxilară severă.
„Medicul ORL nu a solicitat efectuarea unei tomografii computerizate a sinusurilor, pentru a putea pune un astfel de diagnostic și pentru a prescrie un astfel de tratament”, spune Dragoș-Robert Găitănaru.
Deoarece pe 9 august 2022, după aproape 6 zile de tratament injectabil realizat la clinici private din Constanța, femeia s-a simțit și mai rău, a mers la medicul de familie de la care a obținut concediu medical pentru 3 zile.
„Apreciez că, dacă medicul de familie (…..) nu ar fi manifestat superficialitate cu ocazia consultului (nu a întrebat pacienta ce tratament urmează), ar fi putut să ia măsuri medicale pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat ulterior”, spune soțul.
Citește și: De ce a fost liberat condiționat Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean. Motivarea instanței
Nina-Irina Găitănaru era Manager al Departamentului de Informații de Afaceri și Cooperare Internațională din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Absolventă a Institutului Politehnic București – Automatică și Calculatoare, a coordonat activitatea Consorțiului ERBSN – Eastern Romanian Business Suport Network, membru al Reţelei Enterprise Europe Network, precum și activitatea Centrului Enterprise Europe Network Constanța.
Etapa a II-a: Internare în Spitalul Județean Constanța
Pe 11 august 2022, la ora 7.00, Nina-Irina Găitănaru a constatat că are o hemoragie nazală și i-a spus soțului că trebuie să meargă de urgență la spital. La ora 8.00, cei doi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cu un taxi. „Soția mea mergea pe picioare”, subliniază Dragoș.
Aici, pacienta a așteptat până în jurul orei 11.00 când medicii au reușit să oprească sângerarea, apoi a fost trimisă să facă mai multe investigații medicale (analize de sânge, radiografie pulmonară, ecografie abdominală). „Pe la ora 13.00 am fost anunțat de personalul de la unitate de urgență că analiza de creatinină a soției mele, repetată de 3 ori, este 10 ori peste cea normală și că are un nivel mare de toxicitate în sânge, cauzat de tratamentul cu gentamicină și ampicilină. Mi s-a comunicat că soția mea are o insuficiență renală acută și că trebuie să i se efectueze un tratament în spital.”
Citește și: Cu ce echipă va conduce Ionuț Cornel Ionescu Spitalul Județean Constanța
În jurul orei 15.00, Nina-Irina Găitănaru a fost internată în Secția de Reanimare Nefrologie „unde a mers pe piciorele ei”, spune soțul.
Deși familia pacientei spune că avea nevoie „acută” de dializă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, șoțul victimei susține că în prima zi de internare la reanimare nu a primit niciun fel de informații medicale despre starea soției. „Mi se spunea doar că este bine îngrijită. Evoluţia negativă şi starea critică a fost cauzată de neefectuarea hemodializei la timp, soţia mea având nevoie acută de deblocarea rinichilor şi eliminarea acidităţii din sânge.”
Etapa a III-a: Medicii joacă o piesă de teatru ieftină?
Pe 12 august, la ora 14.00 (după mai bine de 30 de ore de când pacienta s-a prezentat la UPU), doctorul de gardă de la reanimare, spune soțul, „joacă o piesă de teatru ieftină în faţa mea şi îmi spune că au făcut tot ce este posibil, dar soţia mea a intrat în căderi multiple de organe şi încearcă să-i facă la acel moment o dializă, ca să-i îmbunătăţească starea”.
Dragoș-Robert Găitănaru spune că medicii din Spitalul Județean Constanța, probabil, au realizat după 30 de ore că dializa trebuia făcută cu mult timp înainte, și recurg la această scenetă. „Ei performează o dializa scurtă, mult prea târziu (după aproape 30 de ore), ca să se acopere medical, când şi-au dat seama de greșala gravă pe care au făcut-o la internare, respectiv aceea de a nu efectua o hemodializă de urgență, pe data de 11 august”.
Etapa a IV-a: A murit, dar nu e de găsit
Calvarul Ninei-Irina Găitănaru a continuat până în ziua de 15 august 2022. În jurul orei 13.00, Dragoș se prezintă prezentă la secția de reanimare pentru a-și vizita soția, dar acolo i se aduce la cunoștință aceasta este, probabil, la morgă, fără a i se comunica ora decesului și cauzele.
„Când m-am dus la morgă am aflat cu stupoare că soția mea nu se afla nici acolo și, prin urmare, până a doua zi nu am știut unde se află corpul soției mele decedate. Acesta a fost adus la morga spitalului abia a doua zi, pe 16 august 2022, la ora 8 dimineața.”
În aceeași zi de 16 august, Dragoș-Robert Găitănaru s-a prezentat la Secția 3 Poliție Constanța și a depus o plângere penală cu privire la moartea suspectă a soției sale, ulterior depunând și la Parchetul Judecătoriei Constanța o plângere în care îi acuză pe toți medicii care au tratat-o pe Nina-Irina de ucidere din culpă.
Acuzații grave la adresa medicilor
La baza plângerilor penale și acuzațiilor formulate de Dragoș stă mărturia depusă oficial (analiză medicală a cazului) de sora acestuia, Dr. Daniela Moran, medic specialist terapie intensivă, profesor asistent în medicina clinică, la secția ATI din cadrul spitalului Methodist, Houston, Texas, SUA, pe baza dosarului medical al pacientei eliberat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Conform medicului Daniela Moran, cadrele medicale de la UPU nu au făcut de urgență dializă deși pacienta avea semne de retenție de lichide, avea endem pulmonar și insuficiență renală acută, nu a fost consultat de urgență nefrologul pentru insuficiența renală acută, nu s-au făcut o serie de teste de urgență, precum analiza urinară, testarea nivelului de gentamicină la prezentare, nivelului de aspirină la prezentare, a gazelor din sângele arterial etc. În plus, deși starea pacientei era gravă, ea a fost trimisă să stea la coadă la radiografie și ecografie, fiind încadrată pe cod verde.
În secția Nefrologie Reanimare, pacienta nu a beneficiat de hemodializă la timp, ci cu o întârziere mai mare de 24 de ore, timp în care condiția acesteia s-a înrăutățit semnificativ. „Medicul nefrolog nu a recunoscut starea gravă a pacientei la internare și nevoia urgentă de hemodializă. Medicul a întârziat administrarea tratamentului adecvat, așa s-a ajuns ca pacienta să aibă acidoză severă persistentă și retenție de lichide și a rămas anurică, fapt ce a dus la multi-organ failure (cedarea mai multor organe)”, spune cumnata victimei.
Tot în aceeași secție, familia femeii decedate susține că nu i s-a făcut dializa urgentă și continuă (CRRT); nu s-a testat nivelul gentamicinei la prezentare, nivelul de acetaminophen, nu au fost testate culturile, nu au specificat/căutat cauza de șoc, nu există justificare suficientă pentru transfuzia de sânge din data de 13.08.2022, nefiind obținut acordul familiei pentru această procedură, la fel cum nu a fost obținut acordul familiei pentru internarea la ATI, începerea dializei sau a altor proceduri.
De asemenea, familia pacientei moarte acuză Spitalul Județean Constanța de lipsa de comunicare dintre cadrele medicale și familie. „Pacienta și familia au experimentat un comportament abominabil, lipsit de etică și profesionalism”, spune Daniela Moran.
Familia cere o nouă expertiză medicală, procurorul nu face nimic
Încă din ziua decesului Irinei Găitănaru, soțul acesteia și-a exprimat în scris intenția de a avea un expert medical parte care să asiste la necropsie. Cu toate că a solicitat procurorului de caz participarea acestui expert la necropsie, familia nu a primit niciun răspuns, iar aceasta a fost făcută la Serviciul de Medicină Legală fără ca familia să știe.
„Am făcut cerere în februarie 2023 la Parchetul Judecătoriei Constanța pentru a participa la necropsie și un expert plătit de noi, dar nici până acum nu am primit un răspuns. Am aflat că au făcut necropsia în lipsa noastră. Practic, mi se refuză dreptul de a avea un avocat medical. Acum am cerut o nouă expertiză medicală, dar nici la această cerere nu am primit niciun răspuns. Parchetul nu face absolut nimic în acest dosar”, spune Dragoș Găitănaru.
Citește și: Medicul din Eforie care l-a ajutat pe un infractor să scape de munca în folosul comunității a fost condamnat
Soțul victimei spune că cei de la Medicină Legală Constanța au notat că moartea a survenit în urma unei insuficiențe renale acute cauzate de tratamentul cu antibiotice.
„Serviciul de Medicină Legală nu este independent. Medicul care a făcut necropsia aparține de Spitalul Județean Constanța pe care eu îl acuz de ucidere din culpă. Medicul de la necropsie încearcă să-i scoată basma curată pe cei din spital. Spune că soția mea a primit în Spitalul Județean îngrijiri extrem de adecvate și precise și nu a putut fi salvată din cauza stării grave. Dar starea nu era gravă, ea a venit pe picioare, dar au pus-o să stea ore la coadă să facă niște analize, iar medicii au confundat insuficiența renală cu cea respiratorie și au intubat-o în loc să-i facă dializă. A fost omorâtă la spital, nu cum spun ei. De aceea cer o nouă expertiză medicală”, adaugă soțul.
Oficial, Spitalul Județean Constanța a transmis, la solicitarea Dobrogea Live, că nu poate oferi niciun fel de informații cu privire la starea pacientei, chiar și după decesul acesteia, deoarece acestea sunt confidențiale, conform Legii 46/2003.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța susține că în acest dosar penal se efectuează cercetări in rem (care vizează fapta) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Este tragic ce se întâmplă în spital. Serviciul de Medicina Legala acoperă incompetenta medicilor, iar parchetul acoperă faptele de coruptie comise de medicii legiști. Un lanț care nu se va rupe niciodată.