Roxana, o mamă care-și crește singură băiatul bolnav, a transmis Consiliului Județean Constanța o petiție în care solicita mai multe lămuriri legate de starea precară a Spitalului Județean – Secția de Pediatrie. După 40 de zile, CJ nu i-a răspuns.
În fața nepăsării instituției care are în subordine Spitalul Județean, Roxana a recurs la un gest extrem: s-a dus cu o colivă, o lumânare și două flori la Consiliul Județean. Aici, după ce a fost amenințată cu Poliția, femeia a reușit să discute totuși cu cineva din cadrul instituției și a aflat că, deocamdată, nu poate primi un răspuns deoarece acesta este mai complex și necesită mai multe semnături.
Povestea unei suferințe
„Fiul meu (șapte ani și jumătate) suferă de o boală genetică foarte rară – sindromul Klinefelter. Mi s-au recomandat o serie de investigații. O parte dintre ele erau decontate de Casa Județean de Asigurări de Sănătate. Bineînțeles că n-am putut beneficia de acele analize atunci când am avut noi nevoie de ele și a trebuit să le plătim pe la privați. Am dat peste 22.000 de lei”, spune Roxana.
Ea își crește singură copilul, iar pentru a face față tuturor analizelor, terapiilor și drumurilor de București și-a vândut mașina și toate bijuteriile pe care le avea.
„Mi s-a recomandat să ajung cu băiatul și la un consult cardiologic, deoarece această boală i-ar putea afecta inima. Am aflat cu stupoare că în Spitalul Județean Constanța nu există un medic cardiolog pediatru care să lucreze cu Casa de Asigurări. Este unul care vine din București în sistemul privat care taxează cu 900 de lei consultația, iar analizele costă 750 de lei”, adaugă mămica.
La București se poate, la Constanța nu
Deoarece la Constanța nu există un cardiolog pediatru, nu se pot face analize decât cu bani mulți, Roxana a luat drumul Bucureștiului. Aici a descoperit o altă lume medicală, a descoperit ce înseamnă să ți se vorbească frumos, să ți se facă analize și să ți se dea un tratament gratuit.
„Și pe partea de endocrinologie genetică a trebuit să plec la București. Acolo toate au fost gratuite. Nu am plătit nimic. În București se poate, în Constanța nu. Medicii de acolo ne-au tratat uman. La Constanța un medic m-a luat direct: puneți-l doamnă să slăbească! Nu vedeți cât de gras e copilul?”, asta este atitudinea unei doamne doctor din Constanța căreia Roxana nu dorește să-i dea numele.
Ea spune că din 2019 a refuzat să se mai interneze cu băiatul în Spitalul Județean Constanța și alege de fiecare dată drumul Capitalei. Își amintește că la ultima internare în spitalul constănțean a fost pusă să cumpere până și serul perfuzor.
„Acum m-am dus la CJ, în subordinea căruia se află Spitalul Județean, pentru a întreba de ce nu există un medic cardiolog pe secția de pediatrie, de ce nu avem un alergolog sau alte condiții. M-am dus cu o colivă făcută în mod simbolic, cu o lumânare și două flori. După ce am insistat și am fost amenințată cu Poliția, într-un final a venit o doamnă să-mi spună că petiția mea este foarte complexă și mai durează până îmi dă răspunsul că are nevoie de semnături”, spune Roxana.
În acest moment cheltuie sute de lei pe săptămână cu tratamentele copilului, cu ședințele de logopedie, de psihoterapie, cu evaluările făcute la nutriționist și cu drumurile de București. Spune că i-ar fi cu mult mai ușor dacă ar găsi medici și o vorbă bună și la Constanța.
Suntem un ziar independent. Dacă vrei să sprijini activitatea jurnaliștilor DOBROGEA LIVE o poți face AICI