Primăria Constanța refuză să explice de ce un angajat declarat incompatibil își continuă activitatea

În februarie 2022, o angajată din cadrul Direcției Generale de Urbanism și Patrimoniu a Primăriei Constanța a fost declarată incompatibilă. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.

Cu toate că angajata Adela Stoian este, așadar, incompatibilă, Primăria Constanța a refuzat să spună de ce aceasta este în continuare angajata instituției, la Direcția de Urbanism – Serviciul Autorizări Construcții, o direcție condusă de arhitectul șef Dan Petre Leu.

Vă aducem la cunoștință faptul că din interpretarea prevederilor art. 2 lit. c coroborat cu art. 12 alin.1 lit. d din Legea nr. 544/2001  informatiile solicitate nu se circumscriu informatiilor publice astfel cum sunt definite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, a fost răspunsul oferit de primăria le solicitarea „Dobrogea Live” ca instituția să explice de ce nu ia în considerare decizia definităvă a ÎCCJ în ceea ce o privește pe Adela Stoian.

Șeful Adelei Stoian, arhitectul șef Dan Petre Leu, ne-a declarat că „nu are competența juridică” pentru a ne oferi un răspuns cu privire la această situație.

urbanism adela stoian
Adela Stoian figurează, în aprilie 2023, angajată a primăriei – sursa: Primăria Constanța

Incompatibilitatea Adelei Stoian

În data de 7 iulie 2021, ANI – Agenția Națională de Integritate – a anunțat că, în perioada 05 aprilie – 21 iunie 2018, Adela Stoian, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Constanța – Direcția Urbanism, „a întocmit în calitate de funcționar public în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Direcția de Urbanism – Primăria Municipiului Constanța, 4 autorizații de construcție având la bază documentația tehnică elaborată de societatea comercială la care soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat, încălcând astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003“.

Alexandru Mălai, soțul Adelei Stoian, figura în asociat cu 50% în SC Tehnoconsult Proiect SRL (alături de Mălai Sorin Costel 50%) și asociat cu 50% în SC Design Concept Proiect SRL (alături de Mălai Sorin Costel 50%).

Citește și: Firma care a construit noua casă a lui Vergil Chițac a câștigat trei contracte cu Primăria Constanța

Nemulțumită de decizia ANI, Adela Stoian a contestat starea incompatibilitatea constatată în instanță. Curtea de Apel Constanța a decis, în 22 decembrie 2021, să-i respingă cererea prin care solicita anularea actului emis de ANI.

Recursul s-a judecat la ÎCCJ, iar magistrații au hotărât în data de 8 februarie 2023 să respingă recursul ca nefondat. Așadar, decizia ANI privind incompatibilitatea rămâne definitivă, iar acest lucru ar trebui să ducă la încetarea activității Adelei Stoian în cadrul primăriei. Lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat, iar instituția nu vrea să explice de ce.

Citește și: UPDATE: Felicia Ovanesian a demisionat din Primăria Constanța: ”Primarul nu m-a contactat”

Urmărește-ne pe:

Doneaza