Firma care a construit noua casă a lui Vergil Chițac a câștigat trei contracte cu Primăria Constanța

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Firma care a construit anul trecut noua casă din Eforie Nord a primarului Vergil Chițac a câștigat prin atribuire directă două contracte cu Primăria Constanța, și unul cu Direcția Generală de Asistență Socială, aflată în subordinea municipalității.

Două dintre contracte au fost încheiate în timp ce firma lucra la locuința primarului, iar al treilea, după finalizarea șantierului. 

Contractele au fost atribuite direct și au vizat “Achiziția de materiale de întreținere necesare Primăriei Constanța”“Achiziția de materiale de feronerie necesare Primăriei Constanța”, respectiv “Furnizare materiale funcționale”, iar acestea nu au o valoare consistentă – 10.019 lei, 5.163 lei și 17.534 lei.

Millennium Games SRL a început lucrările de edificare a casei edilului în luna mai 2021 (conform autorizației de construire) și a finalizat-o în vara anului trecut, perioadă în care societatea își schimbă numele în Millennium Development SRL.

Contractele atribuite de Primăria Constanța către Millennium Games/Millennium Development. Captură SICAP

Municipalitatea a atribuit primul contract către firma din Constanța în aceeași lună în care au demarat lucrările la casa lui Chițac, următorul a fost semnat în decembrie 2021, iar ultimul contract a fost câștigat în urmă cu două luni, în decembrie 2022.

Primarul ne-a transmis prin vocea consilierului său Doru Iordache că nu vede niciun conflict de interese în cele prezentate, întrucât deținem informații eronate, însă a solicitat informații suplimentare cu privire la datele pe care le avem.

“Vă mulțumesc pentru întrebare. Apreciem profesionalismul dvs. Din păcate informația dumneavoastră este eronată. Totuși dați-ne numele societății”, ne-a răspuns printr-un mesaj consilierul lui Chițac la întrebarea dacă are cunoștință de faptul că firma care i-a construit casa a câștigat trei contracte cu primăria pe care o conduce.

Astfel, primarul neagă o situație evidentă, întrucât publicația noastră deține documentele privitoare la proiectul din Eforie Nord încă din luna mai 2022.

Proiectul inițial, un hotel cu 26 de camere

Vergil Chițac, împreună cu soția sa, Simona, a intrat în posesia unui teren de 508 mp în Eforie Nord în august 2018, suprafață pe care primarul a proiectat inițial construirea unui hotel de 3 etaje cu 26 de camere, având în vedere potențialul turistic al zonei. Terenul este situat la mai puțin de 200 m de plajă.

Ulterior, edilul de la Constanța schimbă proiectul și în luna mai 2021 obține autorizație de construire pentru edificarea unei locuințe individuale formată doar din parter, investiție estimată de proiectant la 175.492 lei (aprox. 35.000 euro).

Deși finalizarea construcției era estimată pentru iulie 2023, casa a fost predată cu un an mai devreme.

Contracte din bani publici pe bandă rulantă

Pe lângă modificarea de nume în actul constitutiv al firmei, perioada 2021-2022 este marcată și de o creștere fulminantă a cifrei de afaceri a Millennium Development, bazată pe contracte publice.

Dacă în 2020 firma din domeniul construcțiilor înregistra o cifră de afaceri de 994.380 lei, în anul 2021 afacerile societății creșteau la 3,3 milioane lei, în timp ce anul trecut numai contractele publice au depășit pragul 6 milioane lei.

Cele mai importante contracte cu bani publici încheiate de Millennium Development în 2022 vizează lucrări atribuite de CERONAV, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Universitatea Ovidius, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Recuperare Eforie Nord, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și mai multe unități militare din municipiu.

Fosta Millennium Games, actuala Millennium Development SRL a fost înființată în 2000, însă până în anul 2021 a derulat afaceri modeste bazate pe comerțul cu materiale de construcție. Firma este deținută de Ioana Hornea, o constănțeană de 52 de ani.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza