Cultură145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României. Mici curiozități

145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României. Mici curiozități

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța îi aduce un omagiu Reginei Maria a României, pe pagina de socializare, la 145 de ani de la naștere și îi îndeamnă pe iubitorii de cultură să acceseze baza de date a instituției https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac/ , pentru a afla mai multe informații despre Regina Maria, dar și despre lucrările apărute despre ea sau sub semnătura ei.

Astfel, aflăm  că Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, ca fiica cea mare a ducelui de Edinburgh, Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha și a Mariei Alexandrovna Romanov, mare ducesă a Rusiei.

A fost regina consoartă a regelui Ferdinand I al României, care a domnit între anii 1914 și 1927.

De ce a fost regina Maria atât de importantă pentru poporul român? A renunțat la propria-i fericire, venind într-o țară străină pentru a avea o căsătorie bazată pe interese de stat, nu pe sentimente profunde, pregătindu-se în mod continuu pentru a deveni regina poporului român. În 1926, a trecut la credința ortodoxă, deși nu era obligată să facă acest lucru. Mai mult, toți copiii ei au fost botezați în religia ortodoxă.

În 1901, pe când era doar principesă, Regina Maria s-a alăturat cauzei tinerilor artiști români, militând pentru crearea unui stil artistic nou în pictură și sculptură, cu inspirații din viața țăranilor români și a zonelor pitorești din țară.

Maria l-a influențat decisiv pe regele Ferdinand, în 1916, ca să accepte intrarea României în război împotriva Germaniei, țara lui natală și de partea Antantei, tabăra câștigătoare în Primul Război Mondial.

Regina Maria a dat dovadă de mult curaj, activând ca soră medicală pe front, în timpul Primului Război Mondial.

După terminarea războiului, Regina Maria a făcut lobby în marile capitale europene (Paris, Londra), având o contribuție însemnată pentru recunoașterea Marii Uniri din 1918, de către puterile europene.

A fost foarte activă, a călătorit pe întreg teritoriul țării, încercând să cunoască mulți oameni din popor, să le înțeleagă modul de viață și nevoile.

Într-o plimbare prin Dobrogea, Regina Maria a descoperit castelul de la Balcic, aflat pe țărmul Mării Negre, loc care i-a amintit de propria copilărie. Ea evocă acest moment, astfel:

„Într-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodată de o limbă de pământ lângă mare, care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simțire că locul acesta mă aștepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în așteptarea lui”. 

A cerut prin testament ca, după moarte, trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.

Regina Maria a avut și un remarcabil talent literar, scriind povestiri, povești pentru copii, însemnări de călătorie, jurnale și memorii.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: