Pe 21 octombrie 2018, ÎPS Teodosie punea piatra de temelie a unei noi biserici în Arhiepiscopia Tomisului, în cadrul Schitului Sfântul Gherasim din Chefalonia, situat în satul Negrești, comuna Cobadin. La conducerea acestui locaș de cult ÎPS Teodosie l-a numit pe călugărul Isaia (Marian) Simion, în jurul căruia a luat naștere și s-a dezvoltat sub ochii Arhiepiscopiei Tomisului: Fenomenul Isaia de la Negrești.
Cu speranța unei însănătoșiri miraculoase, sute, mii de oameni din toată țara și de peste hotare, unii dintre ei cu boli foarte grave, ajung lunar la Negrești doar pentru a sta de vorbă câteva minute cu „Sperietoarea cancerului”, așa cum spune chiar diaconul Isaia despre el că a ajuns să fie cunoscut.

Demersul nostru jurnalistic nu urmărește aspectul vindecărilor „miraculoase”, despre care se aude că s-ar petrece în jurul lui Isaia, și nici pe cel al oamenilor nemulțumiți care iau contact cu „Sperietoarea cancerului”, ci, ne dorim să conturăm o imagine mai completă a diaconului Isaia (pentru că nu este preot, așa cum cred greșit foarte mulți) și a Fenomenului de la Negrești.
Trebuie menționat că schiturile în care a ales să investească și să viețuiască Isaia sunt la margine de sat sau de oraș, nicidecum în zone retrase de lume, așa cum este rânduiala vieții monahale. Iată câteva exemple: Schitul Horia, aflat în satul Horia, comuna Axintele, Ialomița, schitul „Sfânta Treime”, aflat la marginea orașului Constanța, schitul Sfântul Gherasim din Chefalonia, situat în satul Negrești, comuna Cobadin, județul Constanța.
Isaia, „vrăjitoarea Omida” în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, bun pentru diaconie în Arhiepiscopia Tomisului
Absolvent al Şcolii de Cântăreţi a Mânăstirii Ciolanu, tânărul Marian Simion s-a hotărât să își dedice viața mănăstirii în urma unor „întâmplări vizionare”. După șase ani petrecuți în mănăstirile Slănic și Sfântul Pantelimon din Siliştea-Gumeşti, se mută în Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Aici, în apropiere de Lehliu, Isaia începe construcția Schitului Horia. În același timp, reîncep și „întâmplările vizionare” dar și vindecările miraculoase. „De atunci au început să îl caute mulţimile de oameni” și „zvonul s-a dus din om în om” până a ajuns și la Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care a concluzionat că Isaia se ocupa cu ghicitul.
Probabil pentru a scăpa de judecata bisericească, Isaia a cerut transferul la o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, cerere aprobată de Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Doar că, după transferul din această episcopie, Isaia a început să predice că nu a plecat de bunăvoie de la Horia, acest lucru petrecându-se pentru că nu a plătit taxă de protecție. Mai mult, adepții săi au creat un grup pe o rețea de socializare unde cereau reîntoarcerea lui Isaia la Horia și acuzau instituția bisericească de interese obscure în acest caz.

Pentru a lămuri acest aspect, am solicitat Episcopiei Sloboziei și Călărașilor să ne transmită un punct de vedere oficial. Din răspunsul primit reiese că acuzația lui Isaia nu este altceva decât o minciună. Episcopia demontează acuzațiile aduse de Isaia și spune că acesta, în loc să-și împlinească atribuțiile de egumen, se ocupa cu ghicitul:
„În urma propriei solicitări, Permanența Consiliului Eparhial a aprobat încetarea activității ca și egumen la schitul Horia și aprobarea implicită a închinovierii în Arhiepiscopia Tomisului. Înainte de a solicita transferul canonic în Arhiepiscopia Tomisului, monahul Isaia, în loc să-și împlinească atribuțiile de egumen și să se ocupe de cele ale schitului, se ocupa cu ghicitul, precum vrăjitoarea Omida și cele asemenea ei, aspect pentru care urma să fie judecat disciplinar. Expresia „taxă de protecție” o punem pe seama mediului nociv în care a trăit și trăiește, din nefericire”.

Potrivit informațiilor pe care le avem până acum, monahul Isaia a fost hirotonit diacon în anul 2018, în biserica parohiei Negrești, de ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să comenteze aceste aspecte.
Profetul Isaia, exorcistul de la Negrești (VIDEO)
Dacă la începutul documentării părea că pe internet există multe postări legate de diaconul Isaia, ținând cont de miile de oameni care ajung lunar la Negrești, pe parcursul demersului jurnalistic am realizat că nu este așa. Mulți dintre aceștia îl fotografiază pe Isaia sau îl filmează la slujbe, dar foarte rar apar imaginile pe internet.
Motivul pentru care oamenii nu postează vizitele lor la schitul Negrești este unul uluitor: diaconul Isaia îi blestemă la propriu pe cei care îl filmează fără acordul lui. Iată sfârșitul predicii după slujba Sfântului Maslu, oficiată la schitul Negrești în data de 2 mai 2025:
„Cei care filmează fără acordul meu în mănăstire e o problemă, da, dacă ați văzut că filmatul este interzis la ușă, eu nu vă zic din gură, dar vă zic așa: Dă-le Doamne ispite celor care filmează până vin să își ceară iertare. Și cu vorbele lui Isaia nu prea e de joacă, da?” (mai jos audio).
Ce are de ascuns diaconul Isaia de nu vrea să fie filmat și fotografiat la cât de popular a devenit? Răspunsul l-am aflat tot din documentarea de pe teren.
Duminică, 27 aprilie 2025, după Sfânta Liturghie, l-am surprins pe diaconul Isaia, alături de co-slujitorul mănăstirii preotul de mir George Zante, oficiind ceea ce pare a fi o slujbă de scoatere a duhurilor necurate din om, dar nu conformă cu rânduielile bisericești.
Mai exact, diaconul Isaia, printr-o improvizație în cultul bisericesc, o combinație între un acatist neaprobat oficial de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și adăugarea deasă a cuvintelor „duh necurat”, care nu se regăsesc în respectivul acatist, dar și prin pronunțarea excesivă a prenumelui celui pentru care se ținea slujba, pare că, alături de preotul George Zante, oficiază o slujbă de exorcizare.
„Cultul divin public nu poate fi lăsat drept câmp de experiență pentru clericii care urmăresc avantaje materiale și scopuri meschine de pe urma săvârșirii unor slujbe amestecate cu inovații și improvizații individuale prin care speculează credulitatea și naivitatea unora dintre credincioșii superstițioși sau mai puțin inițiați.
Canonul 75 al Sinodului Trulan menționează faptul că nici un cleric nu are voie să pronunțe ceva din cele nepotrivite și neînsușite în Biserică. A introduce cuvinte personale și nume proprii în textul unei slujbe bisericești este un sacrilegiu, o lipsă de respect și un păcat al sfidării și neascultării față de Biserică.
Denaturarea rânduielilor și formelor de cult prin strecurarea unor inovații, cuvinte și formule proprii în conținutul rugăciunilor și imnurilor bisericești atrage după sine generarea unui misticism vicios și a unui fanatism religios. Totodată, produce fărâmițarea vieții liturgice și divizarea credincioșilor în grupări anarhice. Toate acestea sunt foarte dăunătoare credincioșilor și Bisericii”, a declarat pentru Dobrogea Live un teolog care dorește să rămână anonim.
Arhiepiscopia Tomisului și diaconul Isaia nu au vrut să comenteze aceste aspecte.
Dialogul cu sfinții și previziunile, practici obișnuite ale lui Isaia. ÎPS Teodosie, critică acest comportament (VIDEO)
Oricât de bizar ar părea, unul din laitmotivele predicilor diaconului Isaia este faptul că vorbește cu sfinții, și, în mod special cu Maica Domnului. Majoritatea predicilor diaconului Isaia nu sunt predici în sensul catehetic al cuvântului, ci o înșiruire de povești miraculoase petrecute (cum altfel?) în jurul persoanei lui.
Dacă unele dintre povești păstrează fire logice, unele previziuni sunt de-a dreptul stupide. Un exemplu se referă la alegerile în desfășurare din România, temă abordată și într-un interviu din luna ianuarie a acestui an: „Referitor la alegerile din 2025, noi avem datoria să alegem, iar Maica Domnului ne va alege ea (…) Pentru că dacă Maica Domnului consideră că este vreunul capabil să conducă țara, îl numește ea, în caz contrar, nu excludem varianta de a numi Biserica un episcop, un arhiepiscop, un vicar, un mitropolit, un stareț, ceva cadru de conducere a Bisericii” sau Maica Domnului „va pune chiar însăși icoana Maicii Domnului în scaunul prezidențial” (predică 2.05.2025)
În tot acest context, chiar dacă nu îi pronunță numele, într-un moment rar de mustrare publică a unui cleric din subordinea lui, ÎPS Teodosie a declarat, pe 7 mai 2024, în cadrul unei predici ținute la schitul Negrești: „Iată, aici se fac niște lucruri care trebuie puse și în ordine. Vă îndemn să luați aminte. Mulți preoți îndrăznesc să vă proorocească și-l contrazic pe Sfântul Apostol Pavel care a spus că proorocirile vor înceta. Să știți că cei care spun că vorbesc cu sfinții și cu Maica Domnului, nu vorbesc. Cei care vorbesc cu Dumnezeu țin taina. Nu se laudă cu aceasta. Cei ce se laudă, nu vorbesc. Și de aceea eu sunt surprins de această îndrăzneală. (…) Nu ți se arată Maica Domnului, că nu ești mai sfânt decât sfinții. (…) Luați aminte să nu vă luați după proorociri, că proorocirile s-au sfârșit. Mai sunt descoperiri, dar acestea sunt cu semne și foarte rare. Nu toată ziua (n.r. cum) se laudă unii că vorbesc cu Maica Domnului și cu alți sfinți. Luați aminte, cine zice așa, se înșeală și îi înșeală și pe alții”.
În unele predici, diaconul Isaia manifestă o aversiune față de medicii care nu sunt de acord cu părerile și propunerile lui pentru acordarea de asistență religioasă în spitale și mai ales în secțiile ATI, folosind cuvinte dure și jignitoare la adresa acestor medici. Vineri, 2 mai 2025, după slujba Sfântului Maslu, în cuvântul său, diaconul Isaia a readus în discuție nemulțumirile față de medicii care nu îi dau concursul pentru oficierea diverselor slujbe la căpătâiul bolnavilor în spitale, inclusiv in secțiile ATI: „Numai o doamnă doctor s-a opus împotriva voinței noastre de a face un maslu unui copil de 10 luni: doamna (n.r. nu îi vom publica numele). Dacă auziți de ea să vă feriți. Este la oncologie – pediatrie, (n.r. cuvânt inteligibil) să moară copii pe bandă rulantă, pentru că ea este Dumnezeu”. Despre o altă doctoriță a spus că, pentru că nu a vrut să îi lase să slujească, aceasta a avut diaree până au terminat slujba în spital. Unei alte doamne doctor i se adresează cu apelativul vacă (întreg contextul îl găsiți aici). Exemplele pot continua.
Arhiepiscopia Tomisului și diaconul Isaia nu au vrut să comenteze aceste aspecte.
Este sau nu este diaconul Isaia oprit de la slujire? Arhiepiscopia Tomisului tace
Duminică, 4 mai 2025, diaconul Isaia, în cuvântul pe care l-a ținut după Sfânta Liturghie, a spus că „s-a auzit o veste pe la Arhiepiscopie că s-ar putea să fiu oprit de la slujire. Dar nu mor caii când vor câinii. Astăzi am fost informat”.
Referitor la acest aspect am cerut Arhiepiscopiei Tomisului să ne precizeze de câte ori a fost oprit de la slujire Isaia în cei 7 ani de diaconie și pentru care motive și dacă în prezent este oprit de la slujire?
Arhiepiscopia Tomisului și diaconul Isaia nu au vrut să comenteze aceste aspecte.
Fenomenul Isaia de la Negrești
Copii bolnavi alături de părinți, tineri, adulți sau bătrâni apăsați de probleme de sănătate grave, plini de gânduri și griji, ajung lunar la diaconul Isaia de la Negrești în speranța că miracolele de care au auzit chiar de la diaconul Isaia sau de la alte persoane li se vor întâmpla și lor.
Încă de la sosirea la schitul Negrești, primul semn că ceva ce pare important se petrece acolo este aglomerația de mașini cu numere de înmatriculare din majoritatea județelor țării.
Pentru că prezența diaconului Isaia în schit este anunțată din timp pe rețelele de socializare, oamenii știu exact în ce zile și la ce ore trebuie să ajungă, fie că se deplasează cu autoturisme proprii sau prin excursii organizate de diferite agenții de turism. Agenții care îl prezintă în anunțurile lor pe diaconul Isaia ca pe un mare vindecător, înainte văzător sau renumit pentru harul său.






Vânzători ambulanți de ouă, brânză, miere, colaci secuiești, oale, așezați în jurul schitului, apariția unor mici magazine sau chiar oferte pentru cazare în satele apropiate reprezintă un alt semn că un fenomen este în desfășurare la Negrești.






Cei care doresc să stea de vorbă cu diaconul Isaia, nu doar să participe la slujbele la care slujește, trebuie să se înscrie, până la ora 10:00 dimineața, pe o listă de așteptare. Timpul de așteptare poate dura și până la 24 de ore, schitul fiind lipsit de posibilitatea cazării la acest nivel. O altă problemă pe care o întâmpină cei care așteaptă atâtea ore, este lipsa unor grupuri sanitare adecvate unor persoane bolnave.

Dar, pentru o parte dintre persoanele care ajung la schit, cea mai mare dezamăgire o reprezintă faptul că nu apucă să vorbească cu diaconul Isaia, fie din cauza timpului prea mare de așteptare, fie pentru că se ridică listele de așteptare și nu reușesc să își scrie numele pe ele.
Contrar a ceea ce declară diaconul Isaia și a regulilor bisericești, Schitul Negrești funcționează pe terenurile unor persoane private
Pe 21 octombrie 2018 ÎPS Teodosie a sfințit piatra de temelie a unei biserici în cadrul Schitului Negrești, iar pe 7 mai 2024 a sfințit altarul de vară al aceluiași schit. ÎPS Teodosie a încălcat astfel Articolul 187 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care precizează: „Bisericile de orice categorie și clădirile afectate acestora se pot edifica și sfinți doar dacă se află situate pe teren proprietate a Bisericii sau concesionat acestui scop (…)”. Concret, potrivit extraselor de carte funciară aferente celor două terenuri pe care funcționează Schitul Sfântului Gherasim din Chefalonia, la data de 12 iunie 2024, proprietățile nu figurau ca fiind ale Bisericii, ci pe numele a două persoane fizice: NEAGU DIANA DUMITRA și NEAGU ANA.




Deși terenurile pe care funcționează Schitul Sfântului Gherasim din Chefalonia sunt pe numele a două persoane private, diaconul Isaia a declarat în repetate rânduri că terenurile sunt donate schitului de Neagu Diana, ca urmare a unei vindecări miraculoase care i s-a întâmplat după ce a luat legătura cu el. Evident, familia Neagu nu a donat terenurile.
Mai mult, potrivit extraselor de carte funciară, se pare că diaconul Isaia nu a obținut autorizații de construire pentru lucrările deja finalizate sau cele în lucru. Pentru că Primăria Cobadin are obligația legală de a publica certificatele de urbanism și autorizațiile de construire emise, am consultat site-ul primăriei, care nu ne-a fost de niciun ajutor, deoarece această rubrică nu a fost actualizată din anul 2019. Am solicitat Primăriei Cobadin, în baza Legii 544/2001, să ne transmită eventualele copii ale certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire aferente terenurilor pe care funcționează schitul Negrești, dar, în teremnul legal de 10 zile pentru a primi un răspuns, primăria nu a dorit să o facă. Vom reveni pe acest subiect când vom primi răspunsul solicitat.
Arhiepiscopia Tomisului și diaconul Isaia nu au vrut să comenteze aceste aspecte.
Diaconul Isaia: Tot ce fac, fac cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului
Legat de toate cele prezentate în acest articol am cerut un punct de vedere Arhiepiscopiei Tomisului, care nu a dorit să ne răspundă. Referitor la întrebările pe care i le-am adresat, diaconul Isaia nu a dorit, la rândul lui, să ne răspundă, dar ne-a transmis următorul mesaj:
„Am vorbit cu ÎPS și nu îmi dă voie să vă răspund. Eu tot ce fac, fac cu binecuvântarea lui”.
Recenzii pozitive și negative pe contul de Google „Schitul Sf Gherasim”
În încheierea articolului vă prezentăm șase recenzii pozitive și negative, lăsate de utilizatori anul acesta pe contul de Google „Schitul Sf Gherasim”.






Citește și:
Lumea se vindeca de cancer acolo si voi umnlati cu prostii. Djmbezeu sa va ierte!
Cum incercati sa aruncați cu pietre….vorba părintelui Isaia: nu mor caii când vor câinii!
Cine a fost acolo a cunoscut pe deplin miracolul!
Părinte te iubim! ♥️♥️♥️
Nu nu… Inposibil… Ecsorcizarea este o practică străveche bine documentată științific. Odată cu duhul rău dispar și toate bolalele din corp. Există studii clare în sensul ăsta. În plus documentele și înscrisurile „laice” nu înseamnă nimic în fața cuvântului divin al sfântului Isaia. Deși acest articol prezintă numai fapte reale el este un articol mincinos! Credința adevărată nu cunoaște nici un fel de dubiu. Un articol care vrea să denegrească fenomenul socio-politico-cultural-artistic care este Sfântul Isaaia. Titulaturile și etichetele lumești sunt de prisos acolo unde convingerea personală este una puternică.