Vergil Chițac (PNL) încearcă „manevra Mazăre” în dosarul penal instrumentat de DNA. PSD anunță că nu-l sprijină

Anul 2023 s-a terminat cum nu se poate mai prost pentru primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac (PNL). Stelian Ion (USR) a devoalat faptul că DNA a transmis către Consiliul Local o adresa prin care le aduce la cunoștință aleșilor locali că municipiul se poate constitui parte civilă în dosarul penal în care edilul este inculpat pentru fapte de corupție.

Citește și: Apărarea lui Vergil Chițac în fața DNA ridică semne de întrebare. Primăria NU a încheiat un contract de finațare pentru evenimentul sportiv

Doar că, Vergil Chițac a ținut ascunsă această adresă de ochii consilierilor locali timp de mai bine de trei săptămâni. În cele din urmă, amiralul Chițac, în loc să anunțe Consiliul Local și să lase lucrurile să-și urmeze firescul traseu, a înaintat o adresă prin care susține că „nu există niciun prejudiciu” în dosarul în care este cercetat penal.

Așadar, Vergil Chițac încearcă „manevra Mazăre” prin care să determine Consiliul Local al municipiului Constanța să nu se constituie parte civilă într-un proces de corupție, exact cum a făcut Radu Mazăre în celebrul dosar al retrocedărilor, în care orașul nu s-a constituit parte civilă. Atunci, consilierii locali ai PSD, în frunte cu Felix Stroe, s-au făcut scut în jurul primarului care a fost condamnat la închisoare în cele din urmă (ajutați de consilierii locali ai PNL, PD, PRM).

Citește și: Comunicatul CSM Constanța, după ce directorul Andrei Talpeș a fost acuzat de șantaj de către DNA

Acum, PSD Constanța anunță că lucrurile stau altfel și cere convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local.

Atitudinea primarului Vergil Chițac față de problema constituirii ca parte civilă a Primăriei Constanța în dosarul referitor la competiția de ambarcațiuni de viteză pe Lacul Siutghiol este cel puțin îndoielnică. Cu atât mai mult cu cât are calitatea de inculpat în acest dosar, actualul edil nu este abilitat să se pronunțe asupra existenței sau inexistenței prejudiciului, când a şi transmis consilierilor locali solicitarea DNA abia după 25 de zile de la momentul în care aceasta a ajuns în Primăria Constanța”, transmite PSD.

Partidul Social democrat reamintește faptul că a cerut, încă de la momentul votării proiectului, respectarea legii.  „Am precizat atunci că avem o scurtă obiecțiune, în sensul că Legea nr. 69/2000 spune foarte clar că finanțările directe se pot face către entități care activează pe raza UAT municipiul Constanța, respectiv federații sportive naționale. Tocmai de aceea, am susținut acest protocol, dar respectând Legea nr. 69/2000 și anume primărie, Clubul Sportiv Municipal și, bineînțeles, Federația Română de Yachting.

„Consilierii municipali din Constanța au, însă, obligația să acționeze astfel încât Primăria Constanța să se constituie parte civilă în acest dosar, astfel încât, în cazul existenței acestuia, prejudiciul să poată fi recuperat. Dat fiind faptul că Vergil Chițac a amânat prezentarea cererii DNA din motive doar de dumnealui știute, acest lucru poate fi făcut cât mai rapid prin convocarea unei ședințe extraordinare a CLM Constanța”, mai spun cei din PSD.

PSD nu-i uită nici pe consilierii locali USR Constanța care s-au abținut de la vot în momentul în care Chițac și compania PNL a trecut prin CL proiectul de organizare a competiției sportive (27 aprilie 2023”. „În condițiile în care, la acel moment, USR avea viceprimar cu atribuțiuni retrase, dar neplecat din biroul din Primăria Constanța (cu retribuția aferentă, mașină și alte avantaje) făcea parte din administrația Chițac. Așa cum, de altfel, a fost la putere în Constanța încă din 2020, iar municipiul a ajuns în stadiul în care se află acum”, arată PSD Constanța într-un comunicat de presă.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza