JustițieApărarea lui Vergil Chițac în fața DNA ridică semne de întrebare. Primăria...

Apărarea lui Vergil Chițac în fața DNA ridică semne de întrebare. Primăria NU a încheiat un contract de finațare pentru evenimentul sportiv

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, Alin Vintilă, director executiv în primărie, și Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța, sunt urmăriți penal de DNA fiind acuzați de abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu. Toate acuzațiile se învârt în jurul existenței (sau nu) a unui contract de finanțare a unui eveniment sportiv.

Concret, procurorii spun că în anul 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), „suspectul Chitac Vergil, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.Concret, finanţarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Procurorii DNA arată că, „întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpes Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă. In condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

Vergil Chițac spune că există un contract

După ce a aflat acuzațiile și că este urmărit penal, primarul Vergil Chițac a transmis un comunicat de presă în care spunea că procurorii nu au dreptate.

În comunicatul DNA se susține că finanțarea competiției sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecție publică și fără referat al compartimentului de specialitate. În realitate, există contract de finanțare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menționat, există, de asemenea, și viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată.

În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului),  art.181  alin.2 lit D, s-a finanțat de către Primăria Constanța un program sportiv desfășurat pe raza Mun. Constanța și organizat de către Federația Română de Yachting”, se apără primarul.

Extras din HCL 162/27.04.2023

Consiliul local a aprobat un protocol, nu un contract în condițiile legii

În realitate, Consiliul Local al municipiului Constanța a decis prin HCL 162/27.04.2023 (invocată de primar) semnarea unul PROTOCOL de colaborare cu Federația Română de Yachting, Union Internaționale Motonautique (Monaco) și Uim Events S.A.R.L (Monaco).

Așadar, nu a fost semnat niciun contract de finanțare, așa cum susține Vergil Chițac.

Mai mult, Legea Sportului (L 69/2000), la articolul 69 spune clar că „Structurile sportive fără scop patrimonial și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în condițiile prezentei legi, pot beneficia de sume de la bugetul de stat și de la bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive. Aceste sume se asigură pe bază de contracte încheiate între structurile sportive respective și organele administrației publice centrale sau locale, după caz.”

Iar la alin. 2, același articol menționează: „Contractul va cuprinde prevederi cu privire la: obiectul și volumul activităților specifice, parametrii sportivi de realizat, suma stabilită pentru finanțarea programelor, defalcată pe obiective, activități și naturi de cheltuieli, obligațiile și responsabilitățile părților. Regimul de gestionare a sumelor astfel primite și controlul financiar se fac în condițiile legii.”

Aruncând o privire pe Protocolul încheiat de Primăria Constanța se observă că lipsesc detaliile legate de volumul activităților specifice, parametri sportivi de realizat și alte mențiuni obligatorii conform art. 69 al. 2 din legea 69/2000.

De asemenea, în apărarea lui, Vergil Chițac NU face nicio referire la acuzația procurorilor cu privire la lipsa procedurii de selecție publică.

Iată textul integral al HCL 162 si Protocolul de Colaborare semnat de Primăria Constanța:

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: