-2.4 C
Constanța
duminică, martie 7, 2021
Acasă Cultură Trei situri antice, descoperite între Constanța și orașul Ovidiu

Trei situri antice, descoperite între Constanța și orașul Ovidiu

Arheologii constănțeni au scos la iveală trei situri antice aflate la limita dintre teritoriile administrative ale orașului Ovidiu și municipiului Constanța, a declarat pentru „Dobrogea Live” Constantin Băjenaru, arheolog în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Potrivit acestuia, au fost descoperite un drum antic roman (probabil sec. II d. Chr.), o necropolă romană (sec. III-IV d. Chr.) și o locuire elenistică, datată secolele III-II înainte de Christos.

Constantin Băjenaru ne-a povestit pe scurt contextul arheologic al siturilor descoperite.

Situl 1: Un drum antic, delimitat de șanțuri, cu direcția NE-SV. Posibil o arteră care lega orașul Tomis de izvoarele apeductului de la Ovidiu, aflat în apropiere, pe malul lacului Siutghiol. Drumul roman, care este delimitat de un șanț în forma literei „V”, este un posibil indiciu pentru construirea lui într-o perioada timpurie (probabil secolul II d. Chr.) și cu implicarea armatei romane. Șanțul în „V” apare frecvent ca șanț de apărare în fortificațiile romane.

Situl 2: O mică necropolă de epocă romană, datată în secolele III-IV d. Chr., aflată la marginea drumului roman. S-au cercetat cinci morminte de inhumație și unul de incinerație. Mormintele au oferit inventare specifice epocii, precum vase ceramice, obiecte de port (catarame, brățări). Un mormânt a fost jefuit din antichitate (foto), capul și membrele superioare au fost trase din camera funerară.

Situl 3: O locuire din epoca elenistică (sec. III-II a. Chr.), cu bordeie, gropi și cuptoare, ilustreaza prezența populației getice în teritoriul agricol al orașului Tomis, aflat atunci în primele secole de dezvoltare urbană. Aici au fost recuperate fragmente de amfore grecești și vase getice lucrate cu mâna. Așezământul arată prezența în număr mare a populației autohtone, care intra sub influența civilizației grecești dezvoltată în orașele pontice. Geții au fost populație majoritară în epocă, alături de alte neamuri – traci și sciți.

Săpăturile arheologice au fost realizate în contextul pregătirii terenurilor menționate în vederea exploatării imobiliare.

Citește și: FOTO: Vestigii abandonate în centrul vechi al Constanței, distruse din dezinteresul autorităților

Citește și: Importantă descoperire arheologică la Constanța, în necropola Tomisului antic

Cele mai populare

Primul laborator de optică medicală din Constanța: „Atelierele Șapira”

Timp de mai bine de 30 de ani, întreprinzătorul Pincus Șapira și-a pus amprenta asupra activităților comerciale ale Constanței interbelice. Domeniile afacerilor sale de...

Miniporturi la Ostrov, Rasova, Ghindărești și Topalu. Bogdan Bola: „Acest proiect nu trebuie ratat”

Soarta unui proiect care suna promițător pentru dezvoltarea turistică a zonei de vest a județului Constanța, amenajarea unor miniporturi turistice pe Dunăre, a intrat...

„Salonul de primăvară” – Expoziție organizată în memoria Doinei Păuleanu

Odată cu redeschiderea Muzeului de Artă din Constanța, pe 26 februarie 2021, au început și primele activități de anul acesta ale instituției de cultură....

Daniel Dumitrescu (PNL): Orașul Năvodari arată ca după bombardament. Președintele liberal cere explicații primăriei

Lucrări executate la rețelele de utilități, care nu au mai adus trama stradală la forma inițială, se întâlnesc la tot pasul prin orașul Năvodari....

Recent Comments