-2.9 C
Constanța
luni, martie 8, 2021
Acasă Cultură FOTO: Vestigii abandonate în centrul vechi al Constanței, distruse din dezinteresul autorităților

FOTO: Vestigii abandonate în centrul vechi al Constanței, distruse din dezinteresul autorităților

Pe aproape toată suprafața parcului de la Termele Romane din zona veche a Constanței sunt împrăștiate vestigii din epoca romană, care nu au beneficiat de nicio formă de protecție și se află într-o stare avansată de degradare.

Consiliul Județean Constanța (CJC), prin Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, a lăsat în voia sorții zeci de vestigii care zac printre gunoaie într-un așa-zis parc, abandonat și el de autoritățile locale.

În lipsa unor măsuri de protecție și conservări adecvate, relicvele au fost de-a lungul timpului dislocate, sparte, scrijelite și mâzgălite cu graffiti.

Piesele antice datează din secolele II-III după Christos, perioada romană. Printre vestigiile abandonate se numără fragmente de coloane, elemente de tavan (casetoane), cutii de sarcofage (arcă), capace de sarcofage cu acrotere sau blocuri de cornișă frumos ornamentate (galerie foto mai jos).

Astfel, lipsa de interes a autorităților și complexului muzeal a dus la distrugerea a o mare parte din vestigiile inestimabile din trecutul țării noastre.

Responsabilii dau vina pe lipsa de educație a constănțenilor

Contactat de publicația „Dobrogea Live”, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Sorin Colesniuc a dat vina pe lipsa de educație a locuitorilor Constanței, în condițiile în care punerea și expunerea în siguranță a monumentelor intră în atribuția instituției subordonate CJC.

„Asta e populația orașului, e needucată. Urmează proiectul de reabilitare a Edificiului cu Mozaic și cu siguranță vom pune și camere de supraveghere. Noi avem un singur paznic, care este sus, la nivelul muzeului”, a explicat șeful instituției de cultură, care, la rândul ei se află într-o stare avansată de degradare.

Citește și: Importantă descoperire arheologică la Constanța, în necropola Tomisului antic

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Pescarii din Portul Tomis au revenit la vechea tabără, după ce au fost evacuați de Primărie

Pescarii din Portul Tomis au revenit pe terenul pe care au avut tabăra timp de aproape 60 de ani, după ce au fost nevoiți...

Judecătorii din Madagascar nu-l pot scăpa de pușcărie pe Radu Mazăre

Radu Mazăre, prin avocații săi, încearcă pe toate căile să scape de închisoare. Doar că, magistrații români nu-i dau dreptate, iar el își va...

Primul laborator de optică medicală din Constanța: „Atelierele Șapira”

Timp de mai bine de 30 de ani, întreprinzătorul Pincus Șapira și-a pus amprenta asupra activităților comerciale ale Constanței interbelice. Domeniile afacerilor sale de...

Miniporturi la Ostrov, Rasova, Ghindărești și Topalu. Bogdan Bola: „Acest proiect nu trebuie ratat”

Soarta unui proiect care suna promițător pentru dezvoltarea turistică a zonei de vest a județului Constanța, amenajarea unor miniporturi turistice pe Dunăre, a intrat...

Recent Comments