Transportul gratuit al elevilor, problemă majoră la început de an școlar. „Sunt la bunul plac al operatorului de transport”

Deși elevii din România beneficiază, teoretic, de transport gratuit local și interjudețean, în realitate, mai ales transportul în cadrul unui județ, nu este gratuit. Un semnal de alară l-a tras, în acest sens, deputatl Bogdan Bola (Forța Dreptei).

Un nou an școlar începe astăzi fără transport pentru elevi! Din păcate, și acest an școlar va fi unul trist pentru elevii din România. Un sistem educațional profund disfuncțional, cu manuale vechi, programe neactualizate, fără burse pentru pentru elevi și iată, din nou, fără transport pentru elevi”, spune Bogdan Bola.

Citește și: Cum îi umilește statul român pe elevii geniali. Premiile ridicole acordate minților sclipitoare

Deputatul explică faptul că Ligia Deca, ministrul Educației, a acceptat modificarea noii Legi a Învățământului în Parlament într-un mod „absolut dezastruos”. „Deși am formulat amendamente care să clarifice sursa de finanțare și modalitatea de acordare a gratuității pentru transportul elevilor, acestea au fost respinse de majoritatea toxică PSD-PNL-UDMR”, spune parlamentarul.

Legile au fost promulgate și au intrat în vigoare în forma dorită de cele trei partide amintite mai sus și de președintele Klaus Iohannis. „Doar că au fost legi proaste, drept urmare deja a început Guvernul să le modifice prin ordonanțe de urgență. Pentru transportul elevilor, Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre obosită care nu face decât să blocheze asigurarea transportului pentru elevi.
Deși legea spune că toți elevii trebuie să aiba transport gratuit, și local și județean, Ministerul Educației nu clarifică sursa de finanțare pentru transportul județean, iar acordarea gratuității este la bunul plac al operatorului de transport
”, subliniază Bogdan Bola.

De ce nu vor acorda operatorii de transport gratuitate elevilor? „Pentru că nu vor fi plătiți. S-a mai întâmplat asta în anul 2020, iar operatorii au sistat gratuitatea”, explică parlamentarul.

Bogdan Bola spune că a depus deja (săptămâna trecută) o inițiativă legislativă pentru corectarea Legii Învățământului Preuniversitar. A solicitat chiar și procedură de urgență.

Citește și: AEC acuză: Monstruoasa coaliție USL fură transportul elevilor în Săptămâna Mare

Asociația Elevilor din Constanța, revoltată

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) își exprimă revolta faţă nepăsarea Ministerului Educației în asigurarea transportului gratuit al elevilor, se arată într-un comunicat de presă. „Transportul elevilor nu este, în continuare, gratuit, elevii navetiști fiind nevoiți să plătească în prima zi de școală”, spun elevii.

Luni, 11 septembrie a.c., în contextul începerii cursurilor și a primei zi de școală, elevii navetiști nu au beneficiat de gratuitate, fiind nevoiți să își plătească în continuare biletele și abonamentele. În urma şedinţei de Guvern de pe 8 septembrie, unde a fost adoptat HG-ul ce reglementează transportul elevilor, Ministerul Educației a anunțat triumfător că elevii vor avea gratuitate la toate tipurile de transport.

Asociațiile de elevi din țară au avertizat că Hotărârea de Guvern va fi una inaplicabilă, care nu va duce în mod real la asigurarea gratuității, depunând amendamente atunci când proiectul se avea în stadiul de proiect și susținându-le în cadrul dezbaterii publice organizate de Minister. Și Consiliul Economic și Social, prin aviz, a constatat anumite probleme semnalate de asociațiile de elevi, precum contradicții cu legislația europeană.

Ministerul Educației a refuzat, din nou, să țină cont de aceste observații, batjocorind procesul de transparență decizională. Astfel, aroganța și autosuficiența acest instituții sunt singurele motive pentru care elevii navetiști, astăzi și în viitorul an școlar, vor abandona școala.

Vom acționa în instanță Hotărârea de Guvern pentru ca toți elevii navetiști să poată beneficia de transport gratuit!”, se arată în comunicatul AEC.

Citește și: Haos în transportul județean de persoane. Deputat: „Deși a avut 16 ani la dispoziție, CJ Constanța a fost luat pe nepregătite”

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza