„Construirea toaletelor publice reprezintă o necesitate pentru orașul Constanța, o atenție îndreptată către cetățenii acestui oraș, o notă de respect față de oameni (localnici sau turiști) și necesitățile lor de bază. Construite ca și clădiri independente sau din ansamble modulare moderne, toaletele publice ar putea fi amplasate în locuri discrete, delimitate de vegetație și în niciun caz în mijlocul trotuarelor sau aleilor din parc”, scrie Manuela Cerasela Burtoiu, inițiatoarea proiectului „Toaleta publică modernă, între necesitate și lux”, proiect finanțat în cadrul bugetării participative, ediția 2022.
Proiectele finanțate în cadrul bugetării participative sunt proiecte propuse de către constănțeni și votate tot de către ei. Cu denumirea de „Tu decizi pentru Constanța”, proiectul de bugetare participativă a demarat în anul 2022 la inițiativa consilierilor locali USR.
Astfel, propunerea achiziționării unor toalete publice a intrat acum în linie dreaptă, iar Primăria Constanță a lansat pe SEAP achiziția a două toalete publice automate adaptate și persoanelor cu dizabilități. Valoarea estimată a celor două toalete este de 93.000 de euro, fără TVA, iar ofertele se pot depune până pe 20 septembrie.
Astfel, cele două toalete publice se vor încadra în categoria achizițiilor de lux făcute de administrația locală a orașului Constanța, alături de toaletele de 50.000 de euro din Parcul Arheologic cumpărate în perioada primarului Decebal Făgădău. De data aceasta, trebuie făcută mențiunea că proiectul nu aparține aparatului administrativ, ci este unul propus de un cetățean și votat de către locuitori.
Cum vor arăta toaletele de lux
Conform Caietului de sarcini (prezentat integral mai jos), cele două toalete publice vor avea un design modern care să permită integrarea lor în mobilierul urban, vor avea o lungime cuprinsă între 2,80 m – 3,10 m (fiecare), o lățime de 1,90 m – 2,10 m și o înălțime de 2,40 m – 2,90 m. Culoarea va fi aleasă de către primărie și va fi una dintre cele trei: gri, verde sau negru.
Ele vor fi dotate, printre altele, cu un sistem electric automat pentru deschiderea și închiderea ușii, sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare, sistem de aerisire și odorizare după fiecare folosire, sistem de indicare a timpului de utilizare și presemnalizare optică și sonoră a ultimelor minute de utilizare, sistem de telecontrol GSM și monitorizare de la distanță GPS pentru transmiterea 24/24 h a parametrilor de funcționare, sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta.
Toaletele vor funcționa în regim non-stop, iar perioada de garanție la care furnizorul se obligă este de 24 de luni. Deocamdată, Primăria Constanța nu a stabilit locul unde vor fi acestea amplasate.
Administrația publică locală este cea care va asigura fundația pe care acestea vor fi amplasate, racordarea la utilități și partea de avizare și autorizare a lucrărilor.
Vezi aici Caietul de sarcini:
Cum s-a stabilit valoarea aproximativă a toaletelor
Cele două toalete automate adaptate și persoanelor cu dizabilități, racordate la retele de utilitati publice în municipiul Constanţa, au un preț de achiziție aproximat la 93.000 de euro (fără TVA).
Reprezentanții Primăriei Constanța au declarat pentru Dobrogea Live că „cercetarea de piață” a dat cotația de preț pentru acest tip de toalete. Astfel s-a ajuns la concluzia că pot fi cumpărate doar două astfel de toalete cu suma de 100.000 de euro (bugetul aprobat pentru fiecare proiect finanțat prin bugetarea participativă).
„Din experiența anterioară, prețul reieșit din cercetarea de piață este mai mare cu aproximativ 30% față de prețul de adjudecare”, adaugă reprezentanții primăriei. Administrația susține că tipul de toalete se poate schimba, dacă cetățenii o doresc, și atunci ar putea fi cumpărate unele mai ieftine. „Procedura nu s-a încheiat și se poate schimba tipul de toalete conform cu cerința cetățenilor”.