0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăJustițieSistemul de șpagă de la ANAF Antifraudă Constanța. Cine ar stabili „masa...

Sistemul de șpagă de la ANAF Antifraudă Constanța. Cine ar stabili „masa și dansul”

Trei inspectori ANAF Constanța au fost prinși luând mită de procurorii DNA. Unul dintre ei, inspector în cadrul ANAF Antifraudă Fiscală și-a recunoscut vinovăția și riscă închisoare cu suspendare.

Din acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de inspectorul Antifraudă Ionuț Adrian Fotin reiese modul în care funcționarii publici solicită mită de la agenții economici pe care-i controlează.

În cazul lui Fotin, acesta, împreună cu un coleg, au efectuat un control în perioada iulie-august 2021 la sediul unei societății comerciale din Constanța. Echipa ANAF Antifraudă a primit 2.000 de lei mită de la reprezentantul societății comerciale. Dar, inspectorii ANAF au fost nemulțumiți de cuantumul șpăgii, astfel nu au finalizat controlul.

„La data de 20.09.2021, denunțătorul a comunicat că a luat legătura cu făptuitorul Fotin Ionuț Adrian căruia i-a comunicat împrejurarea că a reușit să obțină documentele financiar contabile ale societății, interlocutorul răspunzând că urmează să îl contacteze în perioada 20 – 25.09.2021 pentru reluarea activității de control”, scriu procurorii DNA Constanța.

Doar că, la una dintre întrevederi, inspectorul Fotin l-a întrebat pe reprezentantul firmei controlate ce sumă dorea să-i dea mită a doua oară. Acesta a răspuns că era vorba despre 4.000 de lei.

„După părăsirea biroului, inculpatul a revenit la scurt timp singur și i-a remis martorului denunțător suma de 2.000 de lei, primită cu ocazia primei întâlniri. Tot atunci, inculpatul i-a cerut martorului să pună cei 4.000 lei alături cei 2.000 de lei restituiți, iar la finalul controlului, după ce va discuta ”mai sus” (cu superiorii săi – nota procurorilor), se va stabili cuantumul final al mitei (”masa și dansul la final”)”, se mai arată în rechizitoriu.

De asemenea, procurorii DNA Constanța au ajuns la concluzia că există indicii referitoare la faptul că inspectorul ANAF Antifraudă Ionuț Adrian Fotin efectua controale la societăți comerciale în mod neorganizat.

El și-a recunoscut vinovăția, iar în acordul de recunoaștere s-a stabilit pedeapsa de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Constanța.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments