Schimbare discretă a consulului Federației Ruse la Constanța. MAE evită de cinci luni să-l includă pe Lista corpului diplomatic

Singura misiune diplomatică rusă locală din România – Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, este condusă din 10 februarie de un nou consul general, Andrey Kosilin.

Deși au trecut cinci luni de la validarea consulului pe post, Ministerului Afacerilor Externe din România (MAE) evită să-l înscrie pe Kosilin pe Lista corpului diplomatic, care conține numele tuturor diplomaților străini din România, document oficial și public actualizat lunar.

De altfel, singura mențiune care face referire la numirea noului consul la Constanța am reușit să o identificăm doar pe un site rusesc care notează și o scurtă descriere a diplomatului. Cu toate că Kosilin deține o funcție de înalt diplomat, în nicio sursă oficială sau pagină web din România nu se regăsesc informații despre numirea lui la conducerea celui de al doilea centru diplomatic rus din țara noastră.

Într-un răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’, MAE arată că ’’sistemul de rotație a membrilor misiunilor diplomatice este unul dinamic, existând frecvent schimbări în componența efectivului misiunilor. Lista Corpului Diplomatic acreditat în România este actualizată periodic, după finalizarea procedurilor de acreditare a persoanelor în cauză și în urma transmiterii de către misiunile străine a listelor la zi pentru personalul propriu’’.

Pe de altă parte, tot MAE ne-a transmis că noul consul a fost acreditat în data de 10 februarie. De atunci, lista corpului diplomatic a fost reactualizată de cinci ori, însă fără numele lui Kosilin.

Reticența MAE de a-l include pe noul consul general pe Lista corpului diplomatic are cel mai probabil legătură cu decizia României de a reduce la minim relațiile diplomatice între cele două țări.

Citește și: Rusia nu mai are loc la masa Consiliul Diplomatic al Municipiului Constanța

Andrey Kosilin a înlocuit-o la conducerea consulatului pe Tatiana Mihailonva Grushko, care a fost retrasă de Federația Rusă în urmă cu un an printr-o mișcare la fel de discretă. Publicația noastră a relatat la finalul anului trecut că numele fostei diplomate figurează în baza de date RUPEP, un agregator de persoane expuse politic din Rusia și Belarus. Political Exposed Persons (PEPs) – Persoane expuse politic – este termenul internațional utilizat pentru oficialii care prezintă un risc diplomatic ridicat, din care fac parte membri ai partidelor politice, politicieni de rang înalt, șefi de companii de stat sau oficiali militari înalți.

Potrivit portalului rusesc Embassy Life, noul consul general al Rusiei la Constanța este în serviciul diplomatic din 1991. A lucrat în mai multe funcții în biroul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în Ambasada Rusiei în România. Din 2015 este consilier principal la al patrulea department european al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Sursa foto: Embassy Life

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza