Rusia și-a retras consulul general de la Constanța încă din aprilie, împreună cu peste jumătate din corpul diplomat rus din România. Tatiana Grushko figurează pe lista persoanelor expuse politic

Tatiana Mihailonva Grushko, consulul general al Federației Ruse la Constanța a fost retras în luna aprilie 2022, iar misiunea diplomatică a acestui stat nu a desemnat un gerant ca înlocuitor la oficiul consular la malul mării, se arată într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live” Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

TATIANA MIHAILOVNA GRUSHKO Constanta
Rusia și-a retras consulul general de la Constanța încă din aprilie, împreună cu peste jumătate din corpul diplomat rus din România. Tatiana Grushko figurează pe lista persoanelor expuse politic 3

Misiunea șefului Consulatului de la Constanța, care a fost numită în fucție în martie 2020, a fost sistată cu trei ani înaintea îndeplinirii mandatului său de reprezentant diplomatic în România.

Este pentru prima dată când Consulatul General al Federației Ruse la Constanța este lăsat fără conducere.

Grushko face parte din garnitura de 18 diplomați ruși care a părăsit România de la începutul invaziei din Ucraina. Dacă în februarie în țara noastră erau activi 33 de diplomați ruși, în luna noiembrie au mai rămas doar 15.

Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, singura misiune diplomatică rusă locală din România, activează în prezent doar cu doi funcționari consulari (aflați pe lista corpului diplomatic) și doi funcționari tehnico-administrativi, potrivit datelor transmise de MAE.

Numele Tatianei Mihailonva Grushko, un personaj discret în timpul misiunii sale în România, este prezent în baza de date RUPEP, un agregator de persoane expuse politic din Rusia și Belarus.

Political Exposed Persons (PEPs) – Persoane expuse politic – este termenul internațional utilizat pentru oficialii care prezintă un risc dipomatic ridicat, din care fac parte membri ai partidelor politice, politicieni de rang înalt, șefi de companii de stat sau oficiali militari înalți.

TATIANA MIHAILOVNA GRUSHKO 1
Extras din baza de date RUPEP

Grushko, născută pe la 20 ianuarie 1964 în Moscova, activează în Ministerul de Externe al Federației Ruse încă din perioada sovietică (1986), iar începând cu 2016 a ocupat numai funcții de rang înalt în biroul central și în misiunile din afara țării.

Funcții deținute pe rând de Tatiana Mihailonva Grushko:

  • Consul general al Federației Ruse în Australia
  • Șeful Departamentului de Cooperare Asia – Pacific în cadrul Min. de Externe al Federației Ruse
  • Șeful adjunct al Comunității Statelor Independente (organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice)
  • Consul general al Federației Ruse în Bulgaria
  • Șeful Departamentului Istoric și Documentar al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei
  • Consul general al Federației Ruse la Constanța

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza