Proiect: Statul român va plăti automat dobânzi dacă întârzie să-și achite datoriile către cetățeni

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) anunță că a inițiat în Parlament un proiect prin care statul român trebuie să aibă aceleași obligații ca orice cetățean atunci când vine vorba de achitarea unor obligații fiscale.

„Cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca și Statul Român. De aceea, împreună cu colegul meu Alexandru Kocsis și ceilalți deputați din Forța Dreptei, am inițiat un proiect prin care punem semnul de egalitate între Stat și cetățeni, subliniind că Statul trebuie să fie în slujba românilor, nu invers”, spune deputatul, conform bogdanbola.ro

El arată că un cetățean, atunci când are datorii la stat și întârzie cu plata lor, statul îi percepe automat dobânzi din prima zi de întârziere. Dacă, în schimb, statul întârzie să restituie unui contribuabil o sumă cuvenită, plata dobânzii nu se face automat. Cu alte cuvinte, statul are propriile sale reguli, care-l avantajează clar în comparație cu cetățeanul de rând.

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, inițiativa noastră fiind prima dintr-o serie de măsuri pe care le vom propune în Parlament. Proiectul depus privește aducerea pe picior de egalitate a contribuabilului român cu statul, atunci când vine vorba despre respectarea legislației fiscale.

De aceea, am propus ca pentru toate sumele pe care Statul trebuie să le restituie sau să le ramburseze de la buget, dobânzile să fie calculate din oficiu, fără să fie nevoie ca cetățeanul să apeleze la instanță pentru a primi aceste dobânzi”, spune deputatul Bogdan Bola.

314004001 686796879473067 2057029175097125192 n

Se înlătură astfel un dublu standard care a dezavantajat cetățeanul în relația sa cu statul român, un stat care prin aparatul său a făcut tot posibilul să încaseze și să pună biruri pe umerii populației, dar când a fost cazul să-și achite datoriile față de români, a jucat după alte reguli decât omul de rând.

De câte ori românii care au avut bani de primit de la stat și i-au recuperat cu mare întârziere, fără plata dobânzilor aferente, au renunțat să mai meargă în instanță pentru a solicita un drept care li se cuvenea?

De aceea, prin proiectul nostru, contribuabilul nu mai trebuie să facă nici un demers pentru ca statul să-și achite toate datoriile către cetățean deoarece statul va avea aceleași obligații ca și el, fără să mai fie nevoie de „cererea contribuabilului” pentru a primi dobânzile cuvenite, cerere care se soluționa doar în instanță de cele mai multe ori”, concluzionează Bogdan Bola.

sursa foto deschidere: ANAF

Urmărește-ne pe:

Doneaza