12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăActualitatePropunere legislativă: Limitarea mandatelor provizorii. O persoană, un singur mandat interimar

Propunere legislativă: Limitarea mandatelor provizorii. O persoană, un singur mandat interimar

Instituțiile statului sau companiile la care statul este acționar sunt pline de persoane aflate la conduce în mod provizoriu. Interimatul lor se prelungește la nesfârșit, astfel încât politicul are control asupra acestor oameni.

„În ultimii treizeci de ani, foarte multe instituții sau companii publice au căzut sub influența politicului. Fie că vorbim de școli, spitale, direcții regionale, companii cu capital de stat sau instituții publice, partidele vechi au găsit modalitatea de a se insera, mai mult sau mai puțin, în administrarea lor: interimatul”, expică deputata USR PLUS Cristina Rizea.

Citește și: Cristina Rizea: Am votat pentru revocarea Renatei Weber. S-a plasat de partea baronilor locali

Parlamentarul arată că numirea directorilor sau a membrilor în consiliile de administrație pentru mandate provizorii de șase luni, acolo unde funcțiile sunt vacante este o practică obișnuită. Problema apare atunci când aceste mandate interimare sunt reînnoite continuu, iar pentru posturile vacante nu se mai organizează concursuri.

O problemă și mai mare o reprezintă dependența celor numiți de cei care îi numesc: președinți de CJ, primari, miniștri, consilii locale sau județene”, mai spune Cristina Rizea.

Deputata USR PLUS a lucrat în această perioadă, împreună cu echipa sa, la un proiect de modificare și completare a OUG 109/ 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în sensul limitării la unul singur, a mandatelor provizorii pe care o persoană le poate avea ca director sau administrator al unei instituții de stat.

„În plus, vreau să adaug și obligația publicării anunțului privind selecția membrilor consiliului de administrație, a directorilor și a administratorilor întreprinderilor publice și pe platforme online de recrutare, nu doar în ziare economice și/sau financiare, pe site-ul instituției, în media, astfel încât acestea să fie accesibile unui public larg”, conchide Cristina Rizea.

sursa foto: FB/Cristina Rizea

Citește și: Cristina Rizea: Eliminarea majorării alocațiilor copiilor cu 20%, de la 1 iulie, nu a fost decisă în coaliție

Cele mai populare

Recent Comments