-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăCulturăRemus Negoi: România ar putea pierde fondurile pentru reabilitarea Cetăţii Carsium de...

Remus Negoi: România ar putea pierde fondurile pentru reabilitarea Cetăţii Carsium de la Hârşova

Reabilitarea Cetăţii Carsium de la Hârşova este blocată, iar fondurile europene destinate lucrărilor ar putea fi pierdute, a scris pe contul său de Facebook senatorul USR Remus Negoi, care este și membru al Comisiei pentru cultură şi media din cadrul Senatului.

“Situl arheologic se află pe lista indicativă UNESCO şi există un proiect, aprobat încă din 2019, pentru restaurarea cetăţii care trebuie implementat, însă începerea lucrărilor de reabilitare întârzie. În acest moment, se aşteaptă avizul comisiei tehnice pentru a putea fi demarate procedurile de punere în valoare a monumentului. Vom atrage atenţia prin Comisia reunită a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO, asupra faptului că acest proiect este blocat, la 2 ani de la aprobare, şi că există riscul de a pierde finanţarea europeană. În plus, trebuie să vedem ce putem face ca Legea achiziţiilor publice să permită flexibilizarea achiziţiilor pentru a fi accesate mai uşor fondurile”, a explicat politicianul.

Cetatea romană Carsium a fost construită în secolul I d.Hr., pe locul unei aşezări getice. La începutul secolului al II-lea d.Hr., sub împăratul Traian, fortificaţia a fost întărită cu o incintă din piatră. 

După secolul al VII-lea, platoul a adăpostit cetatea medievală, reclădită de bizantini în secolul al X-lea şi apoi de către geNovaezi. În toate epocile istorice a funcţionat şi o instalaţie portuară. Spre Dunăre, poate fi observat şi astăzi un zid al cetăţii, înalt de cca 40 de metri.

Sursa foto: zigzagprinromania

Citește și: Remus Negoi: Cetatea Capidava va intra în circuitul turistic

1 COMENTARIU

  1. Numai vesti de incretit fruntile ne dati domnilor senatori si deputati, spre binele judetului! Solutii de rezolvare ati identificat ca sa nu ne mai facem sage rau cautand vinovatii intrun paienjenis de argumentatii? Daca Legea achizitiilor publice ramane fatalitatea imuabila a acestei cetati, sigur ca, doar TRAIAN-stramosul, este de vina ca nu a lasat, dupa construirea cetatii, un proiect de Lege pentru repararea acesteia de catre urmasi. Laudabila contraperformanta- sa ai bani si sa ii pierzi cautand luminita de la capatul tunelui din cetatea CARSIUM, numai la noi se poate intampla. Ca la noi, la nimenea!

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments