Primarul Mangaliei a respins inițiativa de reîntregire a Pădurii Comorova în domeniul public al municipiului

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

  • Cristian Radu sfidează semnăturile a 2.000 de locuitori ai Mangaliei și încalcă legea blocând intrarea inițiativei în circuitul administrativ

Articolul 109 privind Iniţiativa cetăţenească din Legea 215/2001 prevede că orice persoană cu drept de vot poate iniția o Hotărâre de Consiliu Local dacă proiectul este susținut de semnăturile a cel puțin 5% din populaţia cu drept de vot a localității respective.

Un astfel de demers a fost inițiat de președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, care a strâns anul trecut numărul de semnături necesar pentru promovarea în Consiliul Local a proiectului care vizează revenirea a jumătate din Pădurea Comorova din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Mangalia și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.

Citește și: VIDEO: Se defrișează și ultima pădure de pe litoralul românesc

În prezent, 201 ha din pădure se află în proprietatea publică, iar 201,6 ha figurează în proprietatea privată a municipiului, situație juridică care permite municipalității să vândă această suprafață, așa cum s-a întâmplat cu restul de până la 519 ha, cât cuprindea Comorova în urmă cu 20 de ani.

Astfel, inițiativa semnată de peste 2.000 de locuitori ai Mangaliei cere Primăriei să reîntregească ce a mai rămas din pădure.

Primarul încalcă legea Inițiativelor cetățenești

Deși legea amintită obligă municipalitatea să supună votului Consiliului Local inițiativa cetățenească, primarul Mangaliei, Cristian Radu refuză să introducă în pocedură administrativă documentele depuse în vară de consilierul județean Semiran Abdurefi.

Citește și: Încă o bucată din Pădurea Comorova dispare sub un proiect imobiliar

În locul demarării procedurilor legale, aceasta a primit de la edilul orașului un răspuns sfidător, prin care Radu transmite că pe suprafața aflată în proprietatea publică a municipiului va fi amenajat un parc, însă ignoră total obiectivul inițiativei cetățenești de a trece și cealaltă jumătate de pădure din proprietatea privată în domeniu public.

Dacă Prefectura nu intervine, speța va ajunge în instanță

În urma respingerii proiectului, consilierul județean a decis să meargă cu speța în instanță, dacă Prefectura nu va soluționa blocajul.

“Vom sesiza Instituția Prefectului care are competențele date de Codul Administrativ pentru a superviza activitatea aparatului Primăriei. Dacă prefectura nu va interveni, vom sesiza instantele competente și vom cere obligarea primarului să-și îndeplinească atribuțiile legale”, a declarat pentru “Dobrogea Live” șefa USR Mangalia.

Cum și șeful Prefecturii Constanța, Silviu Coșa, este cunoscut, la rândul său, pentru nerespectarea repetată a atribuțiilor care îi revin, cel mai probabil demersul reîntregirii Pădurii Comorova se va tranșa în instanță.

Anul trecut, primarul Mangaliei a validat zeci de autorizații de construire în Pădurea Comorova.

Sursa foto: Google Earth

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza