Primăria Pantelimon vrea să declaseze și desființeze o biserică monument istoric veche de 127 de ani. Ministerul Culturii se opune

Primăria comunei Pantelimon, jud. Constanța, a solicitat Direcției Județene pentru Cultură (DJC) să fie de acord cu declasarea și desființarea Bisericii Sf. Nicolae din satul Nistorești, clădire construită în anul 1896 și aflată pe lista monumentelor istorice cu indicativul LMI CT-II-m-B-02913.

Solicitarea primăriei din Pantelimon a fost respinsă de DJC, care a îndrumat administrația locală să acceseze un program de finanțare nerambursabilă derulat de Institutul Național al Patrimoniului, destinat protejării și promovării monumentelor istorice.

’’Nu se acceptă declasarea și desființarea monumentului istoric. Se propune restaurare și conservare’’, se arată în răspunsul reprezentanților Ministerului Culturii în teritoriu.

Mai mult, DJC Constanța a indicat Primăriei Pantelimon și link-ul direct către programul de finanțare, cu mențiunea că termenul de depunere a dosarelor se scurge în data de 14 decembrie.

Biserica Sf. Nicolae Nistorești

Contactat de ’’Dobrogea Live’’, primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu (PNL), susține că a solicitat doar declasarea monumentului istoric, nu și desființarea, și că un specialist consultat de el l-a sfătuit să nu aplice pentru fondurile nerambursabile indicate de instituția de cultură, întrucât nu are șanse să le obțină.

’’Această clădire este considerată monument istoric, însă nu are structură și fundație. Vrem s-o declasăm pentru că nu am găsit fonduri, pentru că trebuie restaurată cu specialiști. Am sunat și am trimis documente acolo unde ne-au spus cei de la Direcția de Cultură (Institutul Național al Patrimoniului n.r.), însă știți cum merge circuitul, cer anumite condiții’’, a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu.

Biserica Sf. Nicolae Nistorești

Întrebat dacă a transmis în timp util documentația pentru accesarea fondurilor nerambursabile, primarul s-a corectat și a explicat că de fapt nu a încercat să apeleze la resursele puse la dispoziție de Institutul Patrimoniului pentru că ”am discutat cu un consultant care mi-a zis că pot să trimit, dar nu are rost pentru că trebuie să întrunesc anumite condiții’’.

De asemenea, acesta susține că a solicitat doar declasarea monumentului, nu și desființarea și că ’’poate au scris ei (DJC n.r.) greșit’’.

Potrivit Heritage Constanța, Biserica Sf. Nicolae din satul Nistorești este o construcție de dimensiuni modeste, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea prin contribuția și munca voluntară a celor 44 de familii creștine care locuiau în sat. A fost sfințită la 26 noiembrie 1898. Inițial din lemn, acoperișul este acum din tablă. Pereții din piatră și chirpici nu sunt pictați, cum nu există picturi nici în interior. Tavanul din lemn, jos, este împărțit de o boltă din piatră care împarte simplu interiorul bisericii.

Sursa foto: Heritage Constanța

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza