Primăria Constanța refuză să spună ce suprafață de spațiu verde are orașul în prezent

Publicația noastră a solicitat Primăriei Constanța să ne transmită cât măsoară în prezent suprafața totală a spațiilor verzi, însă ne-a direcționat către aplicația Registrului Local al Spațiilor Verzi (RSLV), unde informația cerută poate fi obținută doar dacă adunăm în parte fiecare dintre miile de parcele.

Am insistat pentru furnizarea datelor, însă reprezentanții Compartimentului de Comunicare ne-au precizat că primăria nu dispune de informația cerută.

Subliniem că administrația locală a cheltuit 2 milioane lei pentru Registrului Local al Spațiilor Verzi, platformă care, potrivit legii, trebuie să conțină la zi informația pe care am solicitat-o.

Extras din Ordinul privind normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor

De altfel, chiar unul dintre dezvoltatorii RSLV-ului ne-a confirmat că platforma ’’ar trebui’’ să indice suprafața totală a spațiului verde.

Raportări fictive

Pe de altă parte, municipalitatea ne-a comunicat suprafața spațiilor verzi din Constanța existente în urmă cu trei ani – aproape 580 ha.

Datele furnizate de primărie nu corespund cu suprafața comunicată de Garda de Mediu Constanța tot în 2021, care ne transmitea la acel moment că orașul dispune de doar 526 ha, rezultând astfel o diferență de raportare față de datele municipalității de 54 ha.

Din informațiile noastre, în realitate, suprafața de spațiu verde este mult mai redusă față de datele indicate mai sus, iar Primăria Constanța raportează încă din mandatul lui Decebal Făgădău valori fictive în încercarea de a ascunde dimensiunea vânzărilor de terenuri din proprietatea orașului, precum și din considerente care țin de competența Curții de Conturi.

Acesta ar fi și unul dintre motivele pentru care municipalitatea refuză să supună votului Consiliului Local aprobarea RSLV-ului, care oricum nu îndeplinește toate funcțiile prevăzute în caietul de sarcini.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza