JustițiePrimăria Constanța încalcă legea care o obligă să angajeze persoane cu handicap...

Primăria Constanța încalcă legea care o obligă să angajeze persoane cu handicap sau să achiziționeze produse/servicii realizate de acestea

Toate instituțiile publice cu peste 50 de angajați sunt obligate, confom Legii nr. 448/2006, să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați.

Aceeași lege oferă și varianta optării pentru plata lunară către bugetul de stat a sumei reprezentând salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu handicap.

Ultima variantă pentru care se poate opta este plata la buget a 50% din valoarea salariului minim, iar cu cealaltă jumătate să se achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii realizate în unități în care lucrează persoane cu handicap.

Sumele aferente neangajării persoanelor cu dizabilități sunt vărsate la „Fondul de handicap”, gestionat de ANAF.

Potrivit unui răspuns solicitat de „Dobrogea Live”, în cadrul Primăriei Constanța lucrează 640 de angajați, dintre care doar doi sunt persoane cu dizabilități, reprezentând 0,3% din totalul salariaților, mult sub pragul de 4%, cât prevede legea.

Însă, cum am menționat, în lipsa angajării, actul normativ mai oferă două opțiuni.

Extras din Legea nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, unde este evidențiat alineatul încălcat de Primăria Constanța

Întrebată pentru care dintre variante a optat, în condițiile în care nu a angajat decât două din 25 de persoane, cât reprezintă 4% din 638 salariați, Primăria Constanța ne-a transmis că „în conformitate cu art.78 alin. 3, s-a plătit lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu sunt angajate persoane cu handicap”.

Însă, reprezentanții muncipalității au citat doar jumătate din alineatul din lege pentru că restul normativului nu a fost respectat, după cum ne-au confirmat într-un alt răspuns, când am solicitat copii după parteneriatele încheiate cu unități în care lucrează persoane cu handicap.

Astfel, suma plătită în 2022 pe Primăria Constanța la Fondul de handicap pentru că nu a angajat persoane cu dizabilități este de 436.408 lei, achitându-se doar de jumătate din obligațiile impuse de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 

Sursa foto: resources.workable.com

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza