PoliticăAproape toți angajații Prefecturii Constanța primesc sporuri pentru muncă vătămătoare, deși majoritatea...

Aproape toți angajații Prefecturii Constanța primesc sporuri pentru muncă vătămătoare, deși majoritatea covârșitoare lucrează la birou

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

46 dintre cei 49 de angajați ai Prefecturii Constanța beneficiază abuziv de sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă, supliment salarial pentru care instituția a bugetat anul acesta 353.000 lei, potrivit unui răspuns solicitat de “Dobrogea Live”.

Potrivit Legii nr.153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sporurile pentru condiţii de muncă vătămătoare se acordă în “condiţii de muncă unde sunt înregistrate depăşiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice, biologice, suprasolicitarea unor funcţii şi sisteme ale organismului, etc”.

Or, potrivit unui tabel transmis de Prefectură, posturile care primesc sporuri pentru condiții vătămătoare sunt preponderent funcții cu activitate de birou (sediul Palatului Administrativ), mediu în care prezența factorilor enumerați mai sus este exclusă.

Printre funcțiile încadrate la sporuri figurează directori, șefi de birouri, consilieri, inspectori, șoferi și portari, personal care reprezintă 46 din totalul de 49 angajați ai Instituției Prefectului Constanța.

Nu este clar cum restul de 3 angajați nu se regăsesc pe lista beneficiarilor, însă deducem că este vorba de prefect și cei doi subprefecți, ale căror posturi nu figurează în tabelul primit de la Prefectură.

Condiții grele de muncă

Toate categoriile de salariați ale instituției au aceeași pondere de spor, respectiv 10% din salariu, conform tabelului de mai jos.

Menționăm că rubrica din dreptul sumelor care reprezintă valoarea sporurilor este denumită “condiții grele”, sintagmă care apare și ea în nomenclatorul sporurilor pentru condiții de muncă.

Însă, angajații Prefecturii nu sunt eligibili nici pentru bonusurile de la această clasificare, întrucât potrivit Legii nr.153/2017, categoria “condiții grele de muncă” este definită prin “existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic mare în condiţii de muncă nefavorabile: activitate în mine, platforme maritime de foraj”.

Am încercat să obținem de la prefect lămuriri despre cum s-a ajuns în situația în care aproape tot personalul instituției primește sporuri în mod abuziv, însă Silviu Coșa nu a răspuns apelurilor și mesajelor “Dobrogea Live”.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: