Primăria Constanța elaborează în prezent un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează reglementarea urbanistică a zonei de coastă aferentă municipiului, între Pescărie și zona din dreptul Spitalului Militar.
În acest scop, proiectantul planului urbanistic a delimitat la virgulă zona de coastă (plaja, taluzul și faleza), care este domeniul statului, de domeniul public și privat al orașului.
Trasarea graniței de delimitare a teritoriului statului și cel al administrației locale este extrem de importantă, întrucât primul beneficiază de garanția că nu poate fi înstrăinat prea ușor.
În primăvara acestui an primarul Vergil Chițac a încercat să intabuleze abuziv în proprietatea privată a municipalității o bucată de faleză de 1.700 mp din zona străzii Rotterdam cu scopul de a-i vinde o parte din teren fostului director Confort Urban, Viorel Cristinel Farcaș, a cărui proprietate se învecinează cu taluzul vizat.
Publicația noastră demonstrat atunci că terenul pe care Chițac voia să-l însușească primăriei pentru ca ulterior să-l vândă lui Farcaș, este parte din faleză și aparține domeniului public al statului, adică este al cetățenilor.
Datorită presiunii mediatice, edilul nu a reușit să treacă propunerea de Consiliul Local și proiectul de intabulare abuzivă a picat la vot.
Însă, PUZ-ul pe care îl pregătește Primăria Constanța demonstrează că Chițac nu a renunțat la intenția de a trage bucata de faleză în proprietatea privată a primăriei pentru ca ulterior să servească la extinderea proprietății fostului șef Confort Urban.
Am analizat cu atenție planul PUZ-ului în zona de coastă a străzii Rotterdam și am constatat că exact mica fâșie de faleză pe care primarul voia să i-o vândă lui Farcaș a fost exclusă din zona de coastă și a fost trecută în intravilanul municipalității, situație în care terenul nu va beneficia de reglementările care i-ar fi oferit protecție în fața intereselor imobiliare.
În imaginea de mai jos, care reprezintă o captură a planului de delimitare (linie punctată roșie) a zonei costiere de teritoriul municipalității, se poate observa că fâșia de taluz (hașurată cu galben și indicată cu săgeata) pe care primăria vrea să o extragă a fost exclusă artificial din faleza Mării Negre, care este zonă protejată prin lege.

În anul 2014, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie GeoEcoMar a elaborat un studiu topo-geodezic comandat de către ABADL care a avut obiectiv trasarea graniței între teritoriul care aparține statului și cel care aparține municipalității. În imaginea de mai jos linia neagră indică creasta falezei – limita domeniului statului, în timp ce linia roșie arată zona de protecție a falezei, unde nu este permisă construirea.

Deși elaboratorul planului a trasat zona menționată, PUZ-ul de coastă se află încă în stadiu de proiectare și urmează să fie avizat de Comisia de Urbanism din primărie și supus votului Consiliului Local cel mai probabil la începutul anului viitor.
Un aspect important de punctat este faptul că proiectantul care a câștigat contractul de elaborare al PUZ-ului atribuit de Primăria Constanța este Agorapolis SRL, firmă controlată de Mihaela Pușnava – autoarea controversatului PUZ care prevedea construirea de blocuri pe taluz și plaja din zona Spitalului Militar, reglementări urbanistice care au expirat în această primăvară (citește detalii aici).
Mihaela Pușnava nu a răspuns solicitării „Dobrogea Live” de a explica motivul pentru care bucata de faleză a fost introdusă în planuri în patrimoniul primăriei, și nu a statului, așa cum prevede legea. Deși planul urbanistic este elaborat de o firmă privată, urbaniștii proiectează PUZ-ul sub strica indicație a angajatorului.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a confirmat pentru Dobrogea Live că terenul de 1.695 mp din cartierul Faleză Nord pe care Primăria Constanța intenționează să-l intabuleze în proprietatea privată a municipiului pentru ca ulterior să-l vândă, aparține statului.

Publicația noastră a arătat într-un material publicat pe 23 aprilie că primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre prin care a demarat procedurile premergătoare intabulării a unui teren de 1.695 mp situat în zona de protecție a Mării Negre.
Demersul a pornit la cererea fostului director Confort Urban, Viorel Cristinel Farcaș, care a solicitat cumpărarea unei bucăți de 541 mp din terenul de 1.695 mp, însă presiunea publică a determinat consilierii locali să nu aprobe proiectul.
Prin intenția lui Chițac de a înscrie faleza în patrimoniul privat al municipalității asistăm la o practică patentată de Radu Mazăre, care a intabulat abuziv o mare parte din taluzul Constanței, domeniu al statului, pe care care ulterior l-a înstrăinat bucată cu bucată.
Ar fi foarte bine ca PUZ-ul comandat sa vizeze consolidadare si amenajarea FALEAZEI (nimeni din cei ce au condus urbea nu s-a ocupat de lucru asta) ca spatii verzi sau alei pietonale de urcare si coborâre sper plaja, sau, de ce nu, chiar pentru agrement (asemeni acelor frumoase alei din incinta gradinii CASTELULUI REGINEI MARIA de la Balcik – Bulgaria). Dacă PUZ – zul ce se va intocmi nu va identifica DESTINAȚIA SI CATEGORIA DE FOLOSINȚĂ a terenului si va permite construirea de clădiri, indiferent de destinația acestora, atunci si intocmitorul ca si initiatorul vor raspunde PENAL, mai cu seama ca in acest sens exista precedentul.
Trădătorii de azi a intereselor comunității noastre sunt la fel de rai ca predecesorii lor cu excepția d lui primar Neagoe. Mă de neînțeles este asta de azi V. C. care este militar pensionar și care a jurat credință poporului și țării, dat care a trecut repede in barca infractorilor. Dureros ptr noi constănțenii este că statul prin instituțiile sale este pasiv și nu sancționează aceste otrepe mizerabile. DNA – ule unde dracu ești că noi in Constanta nu te vedem. Anchetează faptele penale și grupurile infracționale din jurul mangafalelor din primărie. Nu lăsa otrepele să distrugă orașul. Acționează mai repede nu numai în precampanii electorale