Primării DobrogenePrimăria Constanța a republicat Registrul Spațiilor Verzi cu aceleași hibe ca anteriorul

Primăria Constanța a republicat Registrul Spațiilor Verzi cu aceleași hibe ca anteriorul

Primăria Constanța a publicat Registrul Local al Spațiilor Verzi (RLSV), cu 12 ani întârziere față de termenul legal la care trebuia finalizat.

Municipalitatea este la a doua încercare de lansare a Registrului, după ce Decebal Făgădău a publicat în anul 2020 o versiune plină de erori intenționate (citește aici), introducând în RLSV inclusiv zone industriale, unități militare, dar și suprafețe care nu aparțin teritorial de Constanța, în încercarea de a raporta mai mult spațiu verde decât are orașul.

La scurt timp după instalarea în funcție, primarul Vergil Chițac a retras platforma RLSV spunând că dorește să îndrepte hibele din Registru, însă nu penalizează firma care a întocmit eronat proiectul.

După un an și jumătate de la retragere, varianta de RSLV a lui Chițac apare discret pe site-ul Primăriei fără un anunț în prealabil, însă atitudinea rezervată se explică prin faptul că noua platformă prezintă aceleași probleme ca Registrul anterior.

Astfel, municipalitatea a inclus în Registrul Spațiilor Verzi unități militare și zone industriale, în condițiile în care aceste tipuri de amplasamente nu sunt prezente în lista categoriilor de spații verzi (foto jos), prevăzută în legea 24/2007, în baza căreia se întocmește RSLV-ul.

Spațiile eligibile pentru constituirea Registrul Spațiilor Verzi (unitățile militare și zonele industriale nu sunt incluse)

Potrivit legii, în spații verzi sunt incluse suprafețe precum parcuri, grădini, spații aparținând școlilor, pepiniere, chiar și cimitire, însă nu și zone industriale sau unități militare.

La finalul anului 2020, publicația noastră arăta că aceste două categorii de amplasamente introduse neconform în Registrul măresc artificial cu 16,64% suprafața verde a Constanței, însă din noua platformă au fost eliminate datele cu privire la suprafețe.

Astfel, deși avem în sfârșit un Registru al Spațiilor Verzi pe care primăria l-a “reparat” un an și jumătate, platforma nu ne poate indica nici la cât se ridică suprafața verde totală din Municipiu.

Mai mult decât atât, pentru a suplimenta artificial suprafața verde a orașului, Primăria Constanța și-a însușit în RSLV teritorii care nu aparțin municipiului.

De exemplu, administrația a menționat ca fiind spațiu verde al municipiului inclusiv Insula Ovidiu de pe lacul Siutghiol, suprafață de pământ care aparține orașului Ovidiu încă din 2010.

Extras RSLV cu Insula Ovidiu inclusă în registrul spațiilor verzi ale Constanței

Primăria Constanța a fost sancționată cu avertisment de trei ori pentru refuzul de a elabora Registrul Spațiilor Verzi, care, conform legii trebuia finalizat încă de acum 12 ani.

RLSV este un sistem informaţional care ar trebui să cuprindă datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: