Primăria Constanța a acordat retroactiv, pentru o lună și zece zile, autorizație de extindere de la 144 mp la 444 mp a terasei Manara din Piața Ovidiu, deși propriul regulament al administrației locale nu permite acest lucru.
- autorizația a fost emisă exact în ziua în care „Dobrogea Live” a cerut lămuriri
- viceprimarul emite două autorizații pentru suprafețe diferite, dar cu aceeași valabilitate
- primarul Constanței, Decebal Făgădău, printre clienții terasei
- Poliția Locală acoperă neregulile Primăriei
La 1 iunie, Guvernul relaxează măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și permite redeschiderea teraselor. Aceasta este și data la care terasa Manara din Piața Ovidiu din Constanța începe să se extindă excesiv pe domeniul public.
Terasa, care deține la acel moment autorizație pentru 144 mp, se întinde atât de mult încât blochează aproape toată intrarea pe strada Traian (foto galerie). Lăbărțarea terasei la aproximativ 400 mp stârnește nemulțumirea locuitorilor din zonă, iar Poliția Locală este solicitată în mai multe rânduri să verifice legalitatea extinderii.
Primăria își încalcă propriile reguli
Pe data de 10 iulie, autorul articolului trimite o solicitare către Primăria Constanța prin care sunt cerute copii ale autorizațiilor în baza cărora se permite extinderea terasei.
După aproximativ două săptămâni, primim actele solicitate. Nu mică a fost surpriza când am remarcat că autorizația pentru 444 mp a fost emisă exact în ziua în care redacția „Dobrogea Live” a solicitat Primăriei lămuriri cu privire la extinderea exagerată a terasei.
Astfel, în autorizația emisă în 10 iulie este menționat ca fiind valabilă în perioada 1 iunie – 30 septembrie, adică acoperea retroactiv o lună și zece zile de ocupare ilegală a domeniului public. De menționat că și autorizația anterioară (emisă în 18.02.2020), aferentă suprafeței de 144 mp, are perioadă de valabilitate identică cu cea emisă ulterior. Practic, autorizația din 10 iulie o suprapune pe cea din 18 februarie. (fig. 1)
Ambele documente sunt semnate de viceprimarul Costin Răsăuțeanu, care nu a răspuns apelurilor și mesajelor „Dobrogea Live”, prin care i-am solicitat un punct de vedere.

Eliberarea autorizației care acoperă o perioadă anterioară emiterii contravine propriului regulament al administrației locale, disponibil pe site-ul instituției, care prevede explicit că „operatorul poate desfășura activitate numai după obținerea actului administrativ”.
De asemenea, este de remarcat și faptul că planul de amplasare al terasei depus pentru avizarea extinderii la 444 mp este aproape identic cu cel depus anterior lărgirii locației, care se referă la 144 mp. În comparația de mai jos a celor două planuri de amplasament (fig. 2) nu se observă aproape nicio diferență, deși este vorba de o suprafață suplimentară de 300 mp. Mai vizibil este faptul că pe planul de 444 mp, a fost modificată din pix prima cifră din „144”, fiind schimbată grosolan cu un „4”. Cele descrise mai sus ne confirmă că Primăria a acceptat și avizat la dosar documente neconforme.

Făgădău, client
Interesant este că însuși primarul Constanței, Decebal Făgădău a fost client de vază al localuli chiar în perioada în care terasa ocupa abuziv, sau cu acordul tacit al Primăriei, 300 mp din domeniul public.
O fotografie (vezi galerie) publicată de edil în data de 29 iunie pe Facebook îl înfățișează în mijlocul terasei împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani. Asta se întâmpla cu două săptămâni înainte ca Manara să primească autorizația pentru extinderea deja efectuată de o lună.
Nereguli în notele de constatare ale Poliției Locale
În urma unor sesizări adresate Poliției Locale de către Simona Niculae, administratorul paginii de Facebook „Grupului de Inițiativă Civică Peninsula”, inspectorii realizează pe 24 iunie un control la local. În nota de constatare, polițiștii declară că terasa ocupă 144 mp, suprafață aferentă autorizației emisă în februarie. Lucru complet fals, întrucât fotografii și capturi video realizate atât de autorul articolului, cât și de un activist constănțean relevă clar că terasa s-a extins la peste 400 de metri începând cu 1 iunie, suprafață pe care o ocupă și la momentul publicării articolului.
Faptul că polițiștii locali au „închis ochii” în nota de constatare îl confirmă și rezultatele unui al doilea control, din 12 iulie, în urma căruia polițiștii constată, din nou, că terasa nu prezintă nereguli și „se desfășoară activități pe aproximativ 400 mp”, aferente autorizației emisă în 10 iulie.
Ori, dacă imaginile capturate pe toată perioada verii, care relevă că terasa a ocupat în tot acest timp aceeași suprafață pe același spațiu, de aproximativ 400 mp, cum ne putem explica că Poliția Locală, comparând cele două autorizații, nu remarcă lipsa diferenței de 300 mp. (vezi galerie și fig. 2)
Mai mult de atât, reprezentanții Poliției Locale ne-au asigurat că au consultat și planul de amplasare, conform căruia spațiul privat al terasei este despărțit de cel public de un trotuar, care, conform autorizațiilor trebuia lăsat liber. Ori trotuarul a fost ocupat și blocat în totalitate de terasă (fig. 2 și galerie foto), astfel încât, în acest moment singurul panou din Constanța destinat orientării turiștilor se află chiar în mijlocul localului.
Șef secție Polița Locală: Eu vorbesc acuma în spiritul celor care investesc bani și vor ca acest oraș să prospere
Pentru a obține toate informațiile care au dus la textul de față am trimis Primăriei nu mai puțin de trei solicitări, la care ni s-a răspuns trunchiat prin intermediul Direcției Generale Poliția Locală. Întrucât documentele primite se băteau cap în cap, am purtat mai multe convorbiri telefonice cu șeful unuia dintre serviciile care s-au ocupat de controlul terasei. Redăm răspunsurile la nelămuririle noastre.
Dobrogea Live: Există două aurorizații cu aceeași valabilitate, cum se explică asta?
Șef serviciu: Înseamnă că a fost o eroare de redactare. Dacă sunt diferite însemnă că au greșit cei ce le-au emis, nu noi, corpul de control.
Dobrogea Live: Ați spus că ați verificat și planul de amplasare, ori terasa ocupă și blochează tot trotuarul, în condițiile în care în autorizație se vede clar că trotuarul trebuie să fie liber. (vezi fig. 2 și foto în galerie)
Șef serviciu: Înseamnă că atunci când au fost colegii mei nu era ocupat. Sau chiar dacă era ocupat trotuarul cu o masă.. Acum vorbind așa.. Ok! Acum vorbesc în general. Să zicem că au ocupat trotuarul, că tot a fost pandemia. Eu vorbesc acuma în spiritul celor care investesc bani și vor ca acest oraș să prospere. Că au ocupat trotuarul cu o masă ar fi o problemă? Asta este cea mai mică problemă. Deci toți oamenii ăștia cu terase plătesc niște taxe și impozite și niște bani cu care municipalitatea și toți cetățenii Constanței, cu ghilimelele de rigoare, trăiesc din aceste taxe pe care operatorii economici le plătesc.
Dobrogea Live: Bine, și asta e mai presus de reguli?
Șef serviciu: Nu e mai presus de reguli. Eu v-am zis asta într-o discuție ca între doi cetățeni. Vorbim pur si simplu omenește.
Dobrogea Live: Există o autorizație acordată retroactiv, pentru o lună și 10 zile în avans.
Șef serviciu: Credeți că colegii mei pot să meargă la fiecare terasă zi de zi să verifice?
Nu cred asta, dar știu că au fost suficiente două controale în urma cărora au fost completate și semnate note de constatare neconforme cu realitatea. Asta în condițiile în care Poliția Locală ar trebui să fie pentru locuitorii orașului un etalon în respectarea legii, nu să acopere nergulile administrației care îi plătește salariile.
MANARA, ÎNCEPUTUL LUNII IUNIE TERASA BLOCHEAZĂ CEA MAI MARE PARTE DIN ACCESUL PE STRADA TRAIAN PRIMARUL CONSTANȚEI ÎN TERASA MANARA CARE OCUPA LA DATA FOTOGRAFIEI OCUPA ABUZIV SPAȚIUL PUBLIC MANARA, A DOUA PARTE A LUNII IUNIE TROTUARUL, CARE ÎN ACTE ESTE LIBER TERASA MANARA, SFÂRȘITUL LUNII AUGUST