ActualitatePreluarea CET Constanța, proiectul de suflet al lui Chițac, a intrat în...

Preluarea CET Constanța, proiectul de suflet al lui Chițac, a intrat în linie dreaptă

Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanţa a fost aprobat de către Ministerul Finanţelor, proiect în care este prevăzut și transferul CET Palas către Primăria Constanța.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor solicitat de „Dobrogea Live”, „planul de reorganizare a fost votat în cadrul şedinţei Adunării Creditorilor din data de 27.04.2022, votul creditorului Ministerul Finanţelor, exprimat prin mandatarul Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa fiind în favoarea aprobării planului”.

Transferul efectiv al activelor CET către municipalitate ar putea avea loc la începutul anului viitor, după cum reiese din răspunsul ministerului de resort.

„Din plan rezultă că procedura de dare în plată, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2019, va fi finalizată în luna a 8-a de implementare a planului de reorganizare”.

Preluarea CET-ului de către Primărie este proiectul de suflet al lui Vergil Chițac, plan despre care a vorbit în repetate rânduri chiar și înaintea începerii mandatului.

Preluare, dar cu ce preț?

De altfel, acesta este și singurul proiect în care s-a implicat cu adevărat până în prezent.

Cu toate acestea, edilul nu a scos nici până azi vreun cuvânt referitor la costul dării în plată a CET-ului (citește aici).

În prezent, Electrocentrale Constanţa SA compania care deține CET, aflată în insolvență, datorii de 260 milioane lei către ANAF, însă activele funcționale care ar reprezenta darea în plată sunt estimate la doar 105 milioane lei, așa cu se arată în proiect.

Astfel, rămâne întrebarea – de unde vor veni banii care acoperă diferența de 155 milioane lei?

După darea în plată, Primăria poate intra în posesia activelor vizate.

„După ce procedura de dare în plată se va fi finalizat, va fi posibilă aplicarea art. 6¹ din ordonanţă: „[…] bunurile mobile şi imobile aferente activelor funcţionale energetice care concură şi la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat transferate în domeniul public al statului în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă pot trece din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, la solicitarea expresă justificată a acestora în vederea satisfacerii unor obiective de interes local”, se mai arată în răspunsul transmis de către Ministerul Finanțelor.

Luna trecută, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind înființarea Termocentrale Constanța, compania municipală care va prelua activele de la Electrocentrale.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza