Elevi ai Liceului Economic „Virgil Madgearu”, la „bordul” bioreactoarelor Stației de epurare Constanța Nord

Zeci de elevi de la Liceul Economic „Virgil Madgearu” din Constanța au fost invitați astăzi – 28 iunie 2022, la Stația de epurare Constanța Nord. Vizita se încadrează în graficul de activități al proiectului POCU “Stagii de practică inovative în domenii de specializare inteligentă”, desfășurat de unitatea școlară în parteneriat cu RAJA SA.Liceenii din clasa a XI-a au fost însoțiți de prof. coordonator și expertul în programe de învățare la locul de muncă.

Destinși și cu chef de învățat, nerăbdători să descopere lucruri noi – astfel au ajuns la primele ore ale diminețiiliceenii, la Stația de epurare Constanța Nord din oraș.Deși au lăsat deoparte cărțile, deoarece au intrat în vacanța mare, copiii nu au ezitat să intre în dialog cu specialiștii din domeniul apei și să pună întrebări privind procesul tratării apelor menajere.

Oaspeții au aflat că povestea apei preluate din sistemul de canalizareîn stația de epurare începe cu zona grătarelor rare, locație unde se face o filtrare grosieră a apei reziduale. A urmat camera SCADA, destinată monitorizării și controlului proceselor tehnologice, iarturulstației a continuat cu vizitarea bioreactoarelor și a decantoarelor,locuri special amenajate și acoperite, în care apa este tratată pentru a fi curățată de toate impuritățile și apoi verificată, astfel încâtla finalul procesului de epurare să fie redată circuitului natural, în perfectă stare, în Marea Neagră.

Instruirea practică, timp de mai bine de o oră, a trecut repede și cu folos, au declarat liceenii.“Am rămas impresionată să vădmodul în care, datorită tehnologiilor de ultimă generație, apa devine atât de curată atunci când ajunge în mare”, a spus o elevă.

La rândul lor, cadrele didactice prezente la evenimentau subliniat importanța lecției despre epurarea apei.

“Vizita elevilor de la Liceul “Virgil Madgearu” la Stația de epurare Constanța Nord este foarte importantă în contextul în care ei participă la un program finanțat de Uniunea Europeanăpentru stagii inovative în acest domeniu, mai ales că noi amînceput cu ei un astfel de program care susține faptul că apa reprezintă factorul determinant pentru omenire în momentul de față și pentru viitor.Uniunea Europeană finanțează astfel de programe care în final să conducă la rezolvarea problemelor de apă și de mediu”, a precizat unul dintre profesori.

Compania de apă RAJA Constanța menține deschisă poarta învățării continue pentru educarea tinerei generații, în vederea conștientizării problemelor de mediu și protejăriinaturii.

Biroul de comunicare

Urmărește-ne pe:

Doneaza